Турция подава ръка на Русия

Турция подава ръка на Русия | StandartNews.com

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е предложил създаването на съвместна работна група с Русия, за да се търсят начини за нормализация на отношенията между двете страни, съобщава ТАСС.

"Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че иска да възобнови отношенията и очаква от нас стъпки в тази посока. Ние също желаем нормализация на отношенията. Предлагаме да създадем съвместна работна група, за да могат да бъдат направени тези стъпки", изтъкнал турският първи дипломат.

По-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че идеята на Анкара за създаването на работна група с Русия няма да разреши проблемите.

"Президентът Путин съвсем ясно обясни нашата позиция. Той каза, че, разбира се, някои контакти с цел обсъждане на варианти за уреждане на конфликта се осъществяват, но никаква работна група не може да реши този проблем", коментирал Песков.

Москва харчи $17 млрд. за военна техника

Русия ще похарчи около 1,67 трилиона рубли (16,7 млрд. долара) за стимулиране на военнопромишления си комплекс в периода 2016 - 2020 г. Това съобщи вицепремиерът Дмитрий Рогозин, цитиран от ТАСС.

"Русия е на второ място по износ на оръжия в света и трябва да запази тази позиция", заяви Рогозин. По думите му в сумата влизат мерки за държавна защита на военната индустрия, включително подобряване потенциала на служителите, намиране на алтернативи за военната продукция, предназначена по-рано за износ за ЕС, Украйна и НАТО. 35 млрд. рубли са отделени за подобряване конкурентоспособността и стимулиране на иновациите.

Данни на Стокхолмския международен институт за проучване на мира СИПРИ от април показат, че общите разходи за въоръжаване в света са се увеличили за пръв път от 2011 г. Най-много за въоръжаване са похарчили САЩ (36% от световния разход).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай