Турция обяви нова стратегия за присъединяване към ЕС

Турция обяви нова стратегия за присъединяване към ЕС | StandartNews.com

Анкара. Турция заяви в четвъртък, че кризите в Близкия изток и на други места са направили по-тясното сътрудничество между Анкара и Европейския съюз въпрос от съществено значение и обяви нова програма за съживяване на процеса за членство на страната в ЕС, предаде Ройтерс.

В документ, издаден от Министерството на европейските въпроси се описва процеса на присъединяване като "най-важният проект за модернизация, след провъзгласяването на Република Турция".

Документът показва значителна промяна в тона, от страна на турските власти, които реагираха остро на критиките на ЕС за отношението им към миналогодишните антиправителствени протести, както и за широко разпространения корупционен скандал, който се разрази около приближените на Ердоган.

Въпреки напраженията между двете страни, отношенията между Анкара и нейните европейски партньори очевидно са били заздравени през последните месеци, поради усилията за справяне с потока от така наречените "чуждестранни бойци", идващи от и към Европа, с цел да се присъединят към войнстващите групи в Ислямската държава и в съседните Сирия и Ирак, коментира Ройтерс.

"Неотдавнашните драматични промени, от Сирия до Украйна и Близкия изток до Северна Африка, се нуждаят от съвместните действия на Турция и ЕС за справяне с глобалните и регионалните заплахи", се казва в документа.

Програмата трябва да започне да се прилага през ноември и ще се съсредоточи върху "Политическия процес на реформите, социално-икономическата трансформация в процеса на присъединяване и стратегия за комуникация с ЕС", се казва още в документа.

Стратегията е насочена към промяна на конституцията, по-добро прилагане на съществуващите закони, както и привличане на обществена подкрепа за членството в ЕС. Стратегията ще бъде част от така наречения "план за действие" на правителството, който ще бъде задействан до 2019 г.

Основните проблеми в напредъка на Турция са свързани с постигането на съответствие с политиката на ЕС по различни въпроси като правата на човека и върховенството на закона. Страни като Франция и Германия продължават да са обезпокоени за присъединяването на нация със 74 милиона мюсюлманско население.

Други страни, като Великобритания и Швеция, са поддръжници на евентуалното членство на Турция, въпреки че европейските представители са предпазливи към прогнозиране на драстичен прогрес на страната, след период на стагнация и влошаване на отношенията между турския лидер Таип Ердоган и неговите колеги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай