Ципрас залага на сделка за дълга (ОБЗОР)

Ципрас залага на сделка за дълга (ОБЗОР) | StandartNews.com

Кабинетът в южната ни съседка ще е от 10 министри, повечето са идеолозите на Сириза

Новият финансов министър на Гърция е австралиец, предпочитал преговорите пред конфронтацията

Правителство от хора с радикални и националистически възгледи, повечето от тях идващи от академичните среди, където са създавали идеологическата база на Сириза и очертаващи курс на конфронтация с партньорите на страната в еврозоната и НАТО. Това е екипът на новоизбрания гръцки премиер и лидер на крайната лява партия Сириза, което във вторник положи клетва. Все пак обаче съставът на кабинета дава основание за някаква надежда, че Атина ще предпочете преговорите за дълга, отколкото открито да се опълчи на международните кредитори. Този извод се налага от назначаването на Янис Варуфакис, признат икономист и професор на световно ниво, за финансов министър. Неотдавна той заяви, че е необходимо да се седне да се разговаря с кредиторите "за най-добрия начин да се реорганизира плащането на гръцкия дълг" и да се "избегне фокуса на конфронтация", посочва испанската агенция ЕФЕ. Варуфакис, който има двойно гръцко и австралийско гражданство, изоставя академичния свят, за да се превърне в "икономическия мозък" на кабинета на Ципрас, отбелязва агенцията. Варуфакис, който участва през последните години активно в дебата за кризата с еврото, възникнала през 2008 г., и е написал книги и есета по темата, ще има задачата да преговаря с "тройката" - ЕК, ЕЦБ и МВФ. Преди да се присъедини към "Сириза", между 2004 г. и 2006 г. е бил икономически съветник на премиера социалдемократ Георгиос Папандреу, към чиито политики е много критичен след това. Варуфакис е търсен за икономически анализи от западни медии като BBC Today, CNN и Sky News.

Друга ключова фигура в новото правителство, което според ЕФЕ е с ясно изразена икономическа ориентация, е икономистът Янис Драгасакис, който става икономически вицепремиер и също ще има решаваща дума в преговорите с кредиторите. Драгасакис е един от най-близките съратници на премиера и единственият от лидерите на "Сириза" с опит в управлението. Той заедно с новия министър на икономиката Георгиос Статакис, преподавател по политикономика в Университета на Крит, са автори на т. нар. Програма от Солун - сборник от мерки за реактивиране на икономиката, който бе решаващ за победата на Сириза на изборите в неделя. Статакис е бил икономически вицепремиер между 1989 г. и 1990 г. в правителството на Ксенофон Золотас. А в предишния парламент бе зам.председател, както и член на комисията по икономическа и бюджетна политика.

Още един професор - Никос Кодзяс, преподавател по европеистика в Университета на Пирея, ще поеме външните работи. Той идва в Сириза от компартията (ККЕ), известен е с националистическите си възгледи, често има неприкрито негативно отношение към Турция. А през 2013г. покани в университета си идеолога на евразийската идея Александър Дугин, посочва "Дневник".

Отбраната е единственият портфейл, който се оглавява от член на коалиционния партньор "Независими гърци", при това от самия лидер на формацията - Панос Каменос. Според в. "Катимерини" едно от условията му да подкрепи новото правителство е то да не отстъпва от отказа си вече над 20 години да не признава името Република Македония. Военният министър в Гърция има изключително важна роля за отношенията, които страната поддържа с Турция, както и по кипърския въпрос и експлоатацията в Егейско море, коментира ЕФЕ. И добавя, че ръководеното от него министерство е с най-големия бюджет в страната, тъй като Гърция има една от най-големите армии на глава от населението в ЕС. А голяма част от икономическите скандали през последните години са свързани директно или непряко с оръжейни договори, отбелязва агенцията.

Каменос, отявлен националист и евроскептик, бе единственият министър, който вчера положи религиозна клетва. Всички останали, повечето от които бяха без вратовръзки, подобно на лидера им Ципрас, избраха гражданската клетва, пак като него.

Правителството на Ципрас е от 10 министри, за разлика от предишното, където бяха 18. Четирима ще отговарят за няколко портфейла едновременно. Освен това няма нито една жена министър. Друга любопитна подробност е, че управляващата коалиция, която има мнозинство в парламента, ще може да избере и президент на страната.

Брюксел изпраща парламентьори

Обикновено новоизбран премиер в страна членка на ЕС не се бави след победата си да организира посещение в Брюксел като първа чуждестранна визита. Вместо това обаче Брюксел се впусна в подобна инициатива. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц ще се срещне в четвъртък в Атина с новия гръцки премиер Алексис Ципрас, съобщи "Сириза". Това ще е първата визита на европейски ръководител при крайнолевия премиер на Гърция, чиято партия спечели изборите в неделя. Това посещение не фигурираше в програмата на Щулц. Според агенция АНА, която се позовава на източници от "Сириза", Шулц има намерение да разговаря с Ципрас за преговорите между Гърция и нейните кредитори и да си състави собствено мнение за позициите на новото гръцко правителство. В петък Шулц има срещи в Страсбург с Меркел и Оланд. В петък пък в Атина ще пристигне ръководителят на еврозоната Йерун Дийселблум и ще се срещне с Ципрас и с новия министър на финансите Янис Варуфакис. Целта на тази срещу е тримата ръководители "да се опознаят", посочи пред АФП говорителка на Еврогрупата. "Членството в еврозоната означава спазване на всички сключени споразумения", заяви завчера Дийселблум по време на заседание на зоната на еврото. По думите му въпросът за гръцкия дълг не е най-спешен за уреждане. "Ние винаги сме казвали, че ще продължим да работим с (гърците), особено ако се наложи, що се отнася до жизнеспособността на дълга", припомни Дийселблум.

Таймс: Спирачка на санкциите и сближаване с Русия

Новият гръцки премиер Алексис Ципрас може да сложи прът в санкциите на ЕС срещу Русия, смятат западни експерти. Неговата проруска позиция може да усложни политиката на ЕС към Русия, предупреди британският в. "Таймс".

Представителите на "Сириза" призоват за отмяна на санкциите срещу Русия, излизане на Гърция от НАТО и искат ВМС на САЩ да напуснат базата на остров Крит. Политиката на санкции по отношение на Русия заради кризата в Украйна според Ципрас ще навреди на самата Европа. По думите му "ЕС сам стреля в краката си". Гърция и Русия обединяват "традиция на обща борба на народите, общи религиозни убеждения, общи политически и културни корени", цитира "Таймс" изявление на новия ръководител на властта в Атина. Ръководителят на Гръцката фондация за европейска и външна политика Танос Докос също смята, че "Сириза" ще работи за подобряване на отношенията с Русия". Въпреки това анализаторите смятат, че съществува "определена червена линия", която гърците не могат да преминават като членове на ЕС и НАТО.

Меркел поздрави "приятел"

Германският канцлер Ангела Меркел поздрави новия гръцки премиер Алексис Ципрас, като му пожела "много сила и успех", без намек за дълга, предаде АФП. "Поздравявам Ви с поемането на премиерския пост на Република Гърция. Вие заставате на този пост в труден момент и сте изправен пред голяма отговорност", посочва канцлерката. "Надявам се, че сътрудничеството с Вас ще задълбочи приятелството между нашите народи, което традиционно е добро и дълбоко. Пожелавам Ви много сили и успехи в бъдещата Ви работа като министър-председател", добавя Ангела Меркел, цитирана от АФП.

Eвропа намекна за компромис

Възможно е да се обсъди преструктуриране на външния дълг на Гърция, който възлиза на около 320 млрд. евро, но не и частичното му отписване, заяви източник от Съвета на Европейския съюз. Така той очерта настроенията на министрите на финансите от еврозоната, които в понеделник се събраха на първото си заседание за годината и обсъдиха резултатите от парламентарните избори в Гърция. По думите на източника, ако новото правителство откаже да обслужва дълга, Атина няма да получи повече пари от партньорите си от еврозоната и няма да може да разчита на заеми от частни инвеститори.
В същото време говорителят по икономическите въпроси на Сириза Еуклид Цакалотос заяви пред Би Би Си, че е "нереалистично" да се очаква страната да изплати пълния обем на дълга си.

"Никой не вярва, че гръцкият дълг може да бъде изплатен", каза той. Партията иска да предоговори спасителния пакет за Гърция с кредиторите. Лидерите на ЕС предупредиха новото гръцко правителство, че трябва да изпълни задълженията, поети към ЕЦБ, ЕС и МВФ. "Не съм срещал икономист, който наистина вярва, че Гърция ще успее да изплати целия си дълг. Това е неизпълнимо", добави Цакалотос. Според него лидерите на ЕС трябва да демонстрират, че са готови да работят със "Сириза". "В Европа ще се задействат много опасни и силни центробежни сили, в случай че те заявят, че не желаят да преговарят с новото демократично избрано правителство. Това ще е знак, че Европа не търпи демократични и социални промени", каза той. Цакалотос посочи, че "най-лошият му кошмар е разпадането на еврозоната заради крах на Гърция". "Още в началото казахме, че еврозоната е застрашена, че еврото е в опасност. Тази опасност обаче не идва от "Сириза", а от от консервативните бюджетни политики", добави той.

Министри със скромна подкрепа

Гърция има "скромна подкрепа" от страна на финансовите министри в еврозоната за опрощаване на дълга, стана ясно след срещата им вчера. Нови условия за улесняване на изплащането му обаче биха могли да бъдат договорени. Това ще стане само "при необходимост", заяви финансовият министър на Холандия Йерун Дейселблум.

Ханс-Йорг Шелинг, министърът на финансите на Австрия, беше категоричен, че Европа не трябва да бъде принуждавана да преструктурира финансовата си политика "само защото държава като Гърция има проблем".

Новият гръцки премиер Алексис Ципрас обеща да редуцира дълга и да облекчи икономическия курс на строги съкращения, изискани от тройката международни кредитори (ЕС, МВФ и ЕЦБ) срещу огромен заем за спасяване на Атина от фалит.

Македонците припознаха премиера за свой

Новоизбраният гръцки премиер Алексис Ципрас е македонец, твърди македонското издание Плюсинфо. Според изданието майката на Ципарис е македонка, баба му и дядо му - също. Те са живели в село Правище, днешна Северна Гърция, където е израснала майка му. На избори в неделя, които приключиха с голяма победа на партията на Алексис Ципрас СИРИЗА, са гласували и много македонци от Егейска Македония, отбелязва изданието. В Скопие дори очакват затопляне на отношенията между Македония и Гърция, което може да създаде условия за политически разговори, без да се хранят илюзии, че официално Атина ще отстъпи в своите позиции по отношение на въпроса за името, пише скопският вестник "Вечер". Според мнозина македонци, Алексис Ципрас принадлежи към едно ново поколение политици в Гърция и може да внесе свежест във външната политика.

Стандард енд Пуърс предупреди Атина

Международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс предупреди Гърция, че ще понижи оценката си за нейната икономика, съобщи гръцкият в. "Нафтеморики". Агенцията се е въздържала да се произнесе дали ще пристъпи към негативно преразглеждане на оценката си за Гърция, ако новото правителство в Атина се конфронтира с кредиторите си, или не води необходимата политика, изисквана от него за запазване на икономическия растеж.

Борисов обеща надеждно партньорство

Премиерът Бойко Борисов изпрати поздравителна телеграма до Алексис Ципрас по повод поемането от него на поста министър-председател на Гърция, съобщиха от правителствената пресслужба. "България и Гърция са приятелски и партньорски държави и сътрудничеството между тях има стратегически измерения", посочва Борисов. Той добавя, че това сътрудничество има много допълнителни възможности за развитие, включително в сферата на енергетиката, както и в процесите в района на Югоизточна Европа. "Бих искал да Ви уверя отново, че в лицето на България винаги ще имате искрен приятел и надежден партньор", се казва в телеграмата на премиера Борисов, който пожелава на колегата си Ципрас успех в бъдещата му дейност.

Пожелания за успех от София

И председателят на БСП Михаил Миков изпрати поздравителен адрес до Ципрас, в който му пожелава сила, неизчерпаема енергия, воля и успех във високоотговорната работа на Ципрас в името на по-доброто бъдеще на Гърция и на нейния народ. Както и за развитието на добросъседските отношения в региона и за една по-социална Европа. "Безпрецедентната икономическа, финансова и социална криза обостри усещането за несправедливост не само сред гръцките граждани. По-справедливото данъчно облагане е само част от една различна политическа философия. Днес гръцките граждани Ви дават доверие за друга посока - тази на икономическото развитие и растеж, в противовес на неолибералната политика на болезнени строги икономии и антикризисни ограничения", пише Миков. Поздравителен адрес изпрати и лидерът на "Атака", Волен Сидеров, който посочи, че партията му има сходни виждания със "Сириза".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай