Сраженията приближават останките от боинга

Сраженията приближават останките от боинга | StandartNews.com

Боевете между украинската армия и опълченците между градовете Донецк и Луганс се активизираха и се приближават до мястото, където на 17 юни се разби самолетът на малайзийските авиолинии.

Кореспондентът на Би Би Си в района съобщава, че ако се съди по избраната тактика, главната цел на украинските войски е да поемат контрола върху два стратегически пътя.

Киев смята, че именно по тях се извършва доставката на оръжия от Русия за опълченците. Силоваците завладяха стратегическата височина Саур-Могила. Тя се намира близо до мястото, където се събират границите на украинските Донецка и Луганска област и руската Ростовска. Според украински източници боеве се водели и в района на град Торез, който още не бил под пълния контрол на армията. Престрелки има и край Горловка. Опълченците се опитвали да контраатакуват в района на Луганск с установки "Град", танкове и миномети. Според украински източници позиции на армията били поне 2 пъти били подложени на артилерийски обстрел от територията на Русия.

По данни на опълченците 8 цивилни били убити при сблъсъци и обстрел в Луганск и Донецк за последните 24 ч. Те обвиняват войските в артилерийски обстрел срещу жилищни райони.
В същото време група конгресмени внесоха за разглеждане в Камарата на представители на Конгреса законопроект за признаване на Украйна като главен съюзник на САЩ извън НАТО, а също и за предоставяне на страната на пряка военна помощ. А ООН обяви, че свалянето на самолета е военно престъпление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай