Сирийският джихадист се обеси в килията си

Сирийският джихадист се обеси в килията си | StandartNews.com

Адвокатът на Ал Бакр: Скандално! Как може да се случи това?

Заподозреният в организиране на атентат в Германия сириец е бил намерен миналата нощ обесен в килията си в затвора в Лайпциг, съобщиха местните медии. Новината предизвика скандал в страната, защото 22-годишният Джабер ал Бакр бе най-охраняваният затворник в републиката и е трябвало да бъде под постоянно наблюдение. Според информация на местната телевизия той се обесил на тениската си.

Политици от всички партии поискаха незабавно обяснение как е могло да се стигне до там. Служебно назначеният адвокат на сириеца също реагира възмутено. "Смятах, че той е под непрекъснато видеонаблюдение. Оказа се, че е бил в обикновена килия и са го проверявали само веднъж на всеки час", каза Александер Хюбнер за радио MDR 1. Той обяви инцидента за юридически скандал. Хюбнер поясни, че сириецът отказвал да се храни и се знаело, че е с повишен риск от самоубийство. "Как може да се случи подобно нещо", възмути се политикът от Зелената партия Фолкер Бек в туитър. Експертът по военно дело на социалдемократическата партия Йоханес Карс също написа, че случилото се е пълна лудост.

Сириецът не изглеждал склонен на самоубийство. Това казва директорът на затвора в Лайпциг Ролф Якоб, цитиран от Франс Прес. "Джабер ал Бакр бе тих и спокоен, нямаше показатели за емоционални проблеми", обяснява Якоб.

Ал Бакр бе арестуван в неделя през нощта в дома на трима сирийци в Лайпциг, които разпознали в него издирвания в цяла Германия заподозрян в организиране на атентат терорист. В жилището на 22-годишния мъж ден по-рано полицията откри 1,5 кг взрив. Според експерти Ал Бакр готвел атентат срещу берлинско летище. Той бил наблюдаван след сигнал на чужди разузнавания, но при акция за залавянето му в събота успя да избяга. Задържаха го негови сънародници, при които потърсил убежище. Те го предали на полицията овързан с кабели, след като се уверили, че това е издирваният терорист.

Сириецът не бил религиозен. Той пристигнал в Германия през 2015 г. като бежанец. Бил проверен и не направил впечатление като подозрителен. По-късно се връщал 2 пъти в Сирия и отсядал по-дълго в Турция. След тези пътувания се променил много, разказва семейството му пред сп. "Фокус". Кога точно Ал Бакр се е радикализирал обаче още не е ясно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай