Приключиха изслушванията на кандидатите за лидер на ООН

Приключиха изслушванията на кандидатите за лидер на ООН | StandartNews.com

В централата на ООН в Ню Йорк приключиха първите публични изслушвания на кандидати за поста генерален секретар на световната организация след 18 часа въпроси и отговори към девет кандидати, съобщава БНР.

Досега най-висшият пост в световната организация се определяше с тайни преговори и задкулисни сделки между петте постоянни членки на Съвета за сигурност.

Деветимата кандидати, смятани за фаворити, сред които е генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, отговаряха на въпроси на представители на страните членки на ООН в продължение на два часа всеки.

Сегашният председател на Общото събрание на ООН, датчанинът Могенс Люкетофт, който ръководеше изслушванията, заяви, че е впечатлен от новата прозрачност въпреки скептицизма на някои страни членки, които се съмняват, че тези публични изслушвания ще имат особено влияние върху крайния резултат.

Очаква се Съветът за сигурност да организира гласувания от юли и да препоръча на Общото събрание един кандидат за поста генерален секретар до края на септември.

Новият генерален секретар на ООН ще встъпи в длъжност на 1 януари 2017 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай