Бокова тръгва в битка за правата на жените (ОБЗОР)

Бокова тръгва в битка за правата на жените (ОБЗОР) | StandartNews.com

Два часа изслушват кандидатката ни за генерален секретар на ООН на три езика

Равенството между половете, правата на жените и край на насилието над жени са необходими за постигането на мир и устойчиво развитие по света. Това заяви кандидатът за генерален секретар на ООН Ирина Бокова по време на изслушването пред Общото събрание в Ню Йорк, на което ще се явят всичките осем кандидати за високия пост.

„Мисля, че 21 век трябва да бъде векът на равните права между половете и през този период да се предостави възможността на жените да бъдат равни членове на обществото. Не го казвам само като първата жена директор на ЮНЕСКО. Казвам го, защото мирът и устойчивото развитие са невъзможни без полово равенство. Насилието срещу жени беше игнорирано дълго време и ООН трябва да положи повече усилия за премахването му. То е препятствие пред едно здраво общество", каза още Бокова.
Тя посочи, че именно равенството между половете, заедно с проблемите на Африка, ще са нейни приоритети, ако бъде избрана за генерален секретар на ООН.

В своето изказване българката посочи още, че нейните основания за кандидатстването на този отговорен пост са на базата на участието й в приемането на нова конституция в България в началото на 90-те години, където тя има роля в сферите на човешките права и правата на жените, както и участието й в делегациите на ООН и опита й като директор на ЮНЕСКО. Бокова смята, че предизвикателства като бежанците, конфликтите, нарастването на екстремизма и разрушаването на културното наследство поставят под въпрос умението на света да се справя заедно. "Имаме нужда от уверение, че можем да живеем заедно и да се справим с предизвикателството", посочи тя.

Днес бе първият ден на „неформалните дискусии" с кандидатите за шеф на ООН, които се провеждат за пръв път в историята при избор на ръководната длъжност. „Изпита" откри кандидатът на Черна Гора Игор Лукшич, а Бокова говори втора. Промяната на процедурата за избор е с цел повече прозрачност. Въпреки това обаче в основата си изборът не се променя – Съветът за сигурност препоръчва един кандидат, който трябва да бъде формално гласуван на Общото събрание. Отношението на делегатите към посочения кандидат трудно може да повлияе на избора.

Междувременно се обсъжда и промяна в мандата на генералния секретар, който в момента има право на два 5-годишни мандата. Следващият генерален секретар на ООН може да има 7-годишен мандат, вместо сегашните 5 години. Той обаче може и да няма право на преизбиране. Това заяви президентът на Общото събрание Могенс Ликетофт, цитиран от ТАСС.
Тези предложения обаче все още се обсъждат на тайни консултации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай