Президентските избори в Австрия - невалидни

Президентските избори в Австрия - невалидни | StandartNews.com

Конституционният съд на Австрия обяви резултатите от проведените през май президентски избори за невалидни, съобщава APA. Решението важи за територията на цялата страна.

„Изборите са основа на нашата демокрация", заяви председателят на съда Герхард Холцингер по повод присъдата на магистратите, коментирайки че опазването на тази основа е „първо задължение" на представлявания от него орган.

„Решението, което сега ще обявя, не прави никой губещ и никой победител. То служи само на една цел: да засили доверието в нашата правова държава и по този начин – в нашата демокрация", обясни Холцингер, цитиран от Фокус. 

На балотаж Австрия си избра за президент Александър Ван дер Белен. Той обеща, че ще чуе "страха и гнева" на хората. Неговият крайнодесен опонент - Норбърт Хофер, остана на едва 31 хиляди гласа от победата.

The Guardian съобщава, че решението на съда излиза точно седмица преди Ван дер Белен да положи клетва и да встъпи в длъжност. След решението на конституционните магистрати няма друг вариант освен изборите да се проведат наново. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай