Папата с апел за мир в Армения

Папата с апел за мир в Армения  | StandartNews.com

Светият отец се поклони пред паметта на жертвите от геноцида пред мемориала Цицернакаберд в Ереван

Арменският Католикос Карекин II е подарил на папа Франциск негов портрет, голям един милиметър, предаде РИА Новости.
„Резултатът от тримесечната ми работа достигна до местоназначението си. Най-малкия портрет на папата, с размер от един милиметър, гравиран върху парче кехлибар, бе подарен на Франциск", написа авторът на портрета Едуард Тер-Казарян във своята лична страница в социалната мрежа „Фейсбук".

„Патриархът ме запозна с папата и му връчи миниатюрата. Виждайки образа си под лупата, папата се засмя по своя непосредствен начин и изрази благодарност", добави творецът.

Папата пристигна в Армения в петък на тридневно посещение.

Веднага след церемонията по посрещането на летището в Ереван, Светият отец се отправи за молитвената среща в апостолическата катедрала в Ечмиадзин. През трите дни от престоя си в страната папата ще отседне в Апостолическия дворец, седалище на Католикоса на всички арменци Карекин II, предаде радио Ватикана.

„Човечеството не трябва да забравя и съумее да победи злото чрез добро", за да не се повтарят повече „подобни трагедии". Това написа папа Франциск в паметната книга на мемориала на жертвите на арменския геноцид Цицернакаберд в Ереван, който посети в събота сутринта заедно с арменския католикос Карекин II.

„Поднасям уваженията си към арменския народ, който, просветен от светлината на Евангелието, дори и в най-трагичните моменти от своята история винаги е намирал в Кръста и в Христовото възкресение силата, за да се изправи отново и да продължи по пътя си с достойнство", каза в словото си папа Франциск. И още:"Като имаме пред очите си печалните резултати, до които доведоха през миналия век омразата, предразсъдъците и необузданото желание за господство, пожелавам от все сърце човечеството да съумее да извлече поука от тази трагедия и да работи с отговорност и мъдрост за предотвратяване на опасността да се повторят отново подобни ужаси".

"Затова нека усилията на всички да се умножат и в международните конфликти винаги да надделява диалога, постоянното и истинско търсене на мир, сътрудничеството между държавите и усърдния ангажимент на международните организми за изграждане на атмосфера на доверие, благоприятна за постигането на дълготрайни споразумения", подчерта Светият отец.

Папа Франциск и Карекин II бяха посрещнати от арменския президент Серж Саркисян и заедно преминаха последния участък към вратата на Мемориала, където Франциск поднесе венец от цветя от външната страна на паметнита. Присъстваха и група деца, които държава в ръце плакати с мъчениците през 1915.

Пред вечния огън двамата лидери произнесоха молитвата "Отче наш". Бяха прочетени и две литургични четива: първото от послание до евреите «Припомняйте си предишните ваши дни, когато след като се просветихте, изъдржахте голяма борба на страдания» (Евр. 10, 32-36) и второто от Евангелието на Йоан – «Каквото поискате от Отца в Мое име, ще го направя, за да се прослави Отец в Сина» (Йоан, 14, 1-13). В края на церемонията папата произнесе молитва за небесно застъпничество.

В края на визитата папата засади и благослови дърво за спомен от посещението, а на терасата на Мавзолея се срещна с група от потомите на преследваните арменци, спасени и приети в папската резиденция Кастел Гандолфо от тогавашния папа Пий XI.

Преди да се сбогува, папата се подписа в „Почетната книга" на мавзолея: „Тук се моля, с болка в сърцето, за да не се повтарят никога повече подобни трагедии, за да може човечеството да не забравя и съумее победи злото чрез добро; нека Бог даде на обичния арменски народ и на целия свят мир и утеха. Нека Бог съхранява паметта на арменския народ. Паметта не трябва да отслабва нито да бъде забравяна, защото е извор на мир и на бъдещето".

След визитата си в Ечмиадзин, папа Франциск посети президента на Републиката Серж Саркисян в президентския дворец в Ереван, където се срещна с представители на гражданите власти и дипломатическия корпус.

В програмата е предвидена частната среща и разговор с Католикос Карекин II в Апостолическия дворец в Ечмиадзин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай