Папата към президента: Обикновеният човек е важен

Папата към президента: Обикновеният човек е важен | StandartNews.com

„Обикновеният човек е най-важен. Работете за това обикновеният човек да види държавата на своя страна и да почувства нейния успех и прогрес". Това е посланието, което папа Франциск отправи към президента Росен Плевнелиев, който го посети днес в Рим.

„Икономиката и политиката трябва да служат на обикновения човек. Те трябва да водят до единение, но това е възможно само ако са основани на общохуманните и християнски ценности", е казал Негово Светейшество пред българския държавен глава.

Признание за ролята и за историческата мисия на България в създаването и разпространението на славянската писменост и култура е направил папа Франциск пред президента Росен Плевнелиев, който предвожда българската делегация във Ватикана по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Папата и Росен Плевнелиев са обсъдили още тежката хуманитарна ситуация и големите бежански потоци към Европа, породени от кризите в Близкия Изток и Северна Африка, също са били обсъдени по време на срещата. Негово Светейшество е призовал за търсенето на решение, което да обедини интересите на всички общности, като се отчита, че „най-свещената грижа е именно за обикновения човек, който заслужава да види, че неговото достойнство се зачита".

Вижте повече снимки от посещението ТУК

По повод 1100-годишнината от успението на Свети Климент Охридски, държавният глава подари на папа Франциск реплика на икона на светеца, която се пази в Роженския манастир, и откъс от житието му. Папа Франциск е връчил на президента Росен Плевнелиев реплика на скулптура на маслинено дърво със здрави корени, но с разделена на две корона – символ на съвременните проблеми на човечеството и на опасността от разединение. Скулптурата отправя посланието на Светия отец за единение - каквито единни и силни са корените на маслиненото дърво, толкова единна и да бъде неговата корона, съобщиха още от пресцентъра на държавния глава.

От своя страна папата дари на Плевнелиев екземпляри от апостолическите насърчения „Радостта на Евангелието" и „Радостта от любовта" и енцикликата „Ldudato si".

По време на аудиенцията президентът Росен Плевнелиев е отправил покана към папа Франциск да посети страната ни в скоро време и Негово Светейшество е уверил държавния глава, че това ще се случи през следващите години при неговите визити в региона.

„Това е един спонтанен подарък, който се получи буквално в последните часове преди моето тръгване, по инициатива на сестрите, на децата, на младежите от различните групи на енорията, от скаутите, от Марииното движение. Става въпрос за картичка с обръщение към Светия отец на български, италиански и английски, с много симпатични рисунки. Така, тази картичка има благодатта да бъда връчена лично в ръцете на папа Франциск, който я прие със своята типична усмивка. Имах чувството, че виждайки тази картичка, той вижда всички деца, не само на енорията и на България. Казах му: „Свети отче, вътре има една покана да дойдете в България от името на децата" и го попитах какво да им отговоря. Той се усмихна и каза: „И президента вече ме покани". Надявам се един ден наистина да бъде сред нас", коментира пред радио "Ватикана" отец Димитър Димитров.

В рамките на посещението си президентът разговаря с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин. Държавният глава отдаде почит пред гроба на папа Йоан Павел II, на папа Йоан ХХIII и на Св. Петър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай