Мария Габриел: ЕС не трябва да отслабва подкрепата си в Либия

Мария Габриел: ЕС не трябва да отслабва подкрепата си в Либия | StandartNews.com

Отговорност от страна на Либия, изпреварващи регионални мерки, международен натиск – това е необходимо за постигане на положителен обрат в Либия. Близо сме до постигането на мирно споразумение за Либия, поради което ЕС и ООН не трябва да отслабват подкрепата си. Това основно послание отправи зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел в рамките на пленарен дебат за положението в Либия. Дебатът се проведе в присъствието на Христос Стилианидис, комисар по хуманитарната помощ и управлението при кризи, който представляваше Върховния представител на ЕС по външните работи Фредерика Могерини.

Като зам.-председател на Групата на ЕНП по въпросите на евро-средиземноморските отношения, Мария Габриел наблегна на добрата работа на специалния пратеник на ООН за Либия Бернардино Леон. За първи път от 2011 г. насам Либия има пътна карта, за да започне цялостния си преход.

Мария Габриел призова за поемане на отговорност от всички страни по процеса в Либия. „В действителност, не е време за договаряне на условия, а за поемане на отговорност и залавяне за работа в рамките на правителство на националното единство. В този контекст, международният натиск от всички посоки трябва да продължи", отбеляза тя. От друга страна наблегна, че стратегията на ЕС за мир трябва да премине границите на Либия и вземе предвид региона на Сахел като цяло, за да се предотврати разпространението на несигурните зони. Тя приветства увеличаването на бюджета на мисията на ЕС за изграждане на капацитет в Нигер (EUCAP Sahel Niger) и добави, че подкрепата на ЕС за прехода и в Мали трябва да продължи, защото бъдещето на страната е свързано с положението в Либия, именно в контекста на борбата срещу тероризма и трафика на хора.

„Настоявам ЕС и ООН да продължат усилията си и да подкрепят отделните инициативи в рамките на мирния процес на местно ниво, включващи жените и малцинствата. Още повече, че изграждането на мира и държавността в Либия се основава на местната власт», подчерта Мария Габриел.

В заключение зам.-председателят на Групата на ЕНП призова Европейската комисия и Върховния представител на ЕС да намерят правилния баланс за увеличаване на шансовете за стабилизация на региона около Либия, особено в момент, когато международната общност е концентрирала вниманието си в Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай