Ирландия чества Свети Патрик, НДК грее в зелено

Ирландия чества Свети Патрик, НДК грее в зелено | StandartNews.com

Ирландците по цял свят днес празнуват Свети Патрик. Легендите разказват, че патронът на Ирландия се е родил в Бануен, Уелс през 385 г. Дадено му било името Мейуин, като до 16-годишната си възраст се смятал за езичник. На тази възраст бил отвлечен и продаден в робство от група ирландци, които нападнали селото му.

Легендата разказва, че след няколко години в робство насън му се е явил Господ и му дал насоки как да избяга. Свети Патрик спазил стриктно Божия съвет и се сдобил със свободата си. Отдал се изцяло на религията и 12 години учил в манастир, където достигнал откровението, че е призван да покръсти езичниците. Тогава, издигайки се последователно в религиозен сан, той взел християнското име Патрик, достигайки поста втори епископ на Ирландия.

Свети Патрик странствал не малко из Ирландия, като полагал усилия да създаде училища и църкви, които да подпомагат проповядването на християнството. На тази мисия той посветил близо 30 години от живота си.

Детелината, която се счита за основен символ на този празник, също е част от мита за Свети Патрик. Смята се, че той използвал редовно трилистна детелина, за да обясни единството на Отец, Син и Светия дух. Едно от по-фантастичните вярвания за Свети Патрик е, че възкресявал мъртвите.

Денят на Свети Патрик се почита по цял свят и отдавна е надхвърлил границите на католическите чествания. В редица държави има събития и инициативи, с които той да бъде почетен. България също днес ще отбележи празника - тази вечер Националният дворец на културата ще грее в зелено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай