Европейските социалдемократи ще подкрепят Могерини за върховен представител

Европейските социалдемократи ще подкрепят Могерини за върховен представител | StandartNews.com

Париж. Лидерите на социалдемократическите партии в Европа подкрепят кандидатурата на италианския външен министър Федерика Могерини за поста върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, заяви германският вицеканцлер Зигмар Габриел, предаде АФП.

В събота сутрин френцкият президент Франсоа Оланд събра европейските премиери социалисти, за да съгласуват обща позиция за избора тази вечер. Конкурент на Могерини е българският еврокомисар Кристалина Георгиева.

"Съгласихме се да подкрепим кандидатурата на нашата италианска колежка Федерика Могерини", обясни вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел.

41-годишната Могерини първоначално срещна трудности, след като източноевропейските държави я разкритикуваха като твърде неопитна и с твърде мека позиция по отношение на Русия.

Оланд каза, че силно се надява Могерини да бъде одобрена за поста по-късно днес на срещата в Брюксел, предаде Ройтерс.

Неформалната среща на социалдемократите във френската столица е под председателството на Оланд и с участието на премиерите на осем държави - Австрия, Белгия, Дания, Италия, Малта, Румъния, Словакия и Хърватия. На нея участваха също председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и германския вицеканцлер Зигмар Габриел, лидер на Германската социалдемократическа партия.

В петък лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев призова Европейския съвет да раздели честно ключовите позиции в ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай