ЕП иска изтегляне от Абхазия

ЕП иска изтегляне от Абхазия | StandartNews.com

Европейският парламент ратифицира Споразумението за асоцииране между ЕС и Грузия. Договорът предвижда задълбочаването на политическата и икономическата интеграция между двете страни и включва постепенното отваряне на пазарите им.

Споразумението с Грузия е третото ратифицирано от ЕП за годината след украинското и молдовското. То беше подкрепено от 490 евродепутати. "Против" гласуваха 76, а 57 се въздържаха.

В придружаваща резолюция евродепутатите изтъкнаха, че споразумението покрива цялата международно призната територия на Грузия. Повод за резолюцията е продължаващата руска окупация на регионите Абхазия и Южна Осетия.

През ноември Русия сключи споразумение за сътрудничество и стратегическо партньорство със серпаратиската Абхазия, което предвижда създаване на съвместни властови структури и постановява, че военно нападение срещу една от двете страни ще бъде разглеждано като агресия срещу другата. Европарламентът заклейми договора като стъпка към анексирането на Абхазия от Русия и призова Москва да го оттегли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай