Джонатан Хил ще бъде изслушан повторно от евродепутатите

Джонатан Хил ще бъде изслушан повторно от евродепутатите | StandartNews.com

Брюксел. Кандидатът на Великобритания за Европейската комисия, Джонатан Хил, е бил помолен да присъства на второ изслушване пред членове на Европейския парламент, за да се прецени годността му за поста, предаде Би Би Си.

Консервативният политик, номиниран от премиера Дейвид Камерън, е кандидат за поста еврокомисар по финансовите услуги.

В сряда той обяви пред депутатите, че ще действа за всички 28 страни-членки на ЕС и че не е представител на лондонското Сити.

"Хил не бе утвърден днес. Той ще бъде поканен на ново публично събеседване с комисията по икономическите въпроси", написа в Туитър германският депутат Свен Гиголд от Зелените.

"Ново събеседване следващата седмица за Хил. Не е лесно за 10 дни да научиш пет години финансово регулиране", коментира британската консервативна депутатка Кей Суинбърн.

"Това ще е втори шанс", потвърди европейски източник, според когото на представянето на Хил "му е липсвала съдържателност".

Така Хил става първият номиниран за еврокомисар в екипа на Жан-Клод Юнкер, който не преминава успешно от първия път изслушването пред евродепутатите. От началото на изслушванията в понеделник вече са утвърдени десет кандидати.

Хил се изказа твърде общо по редица теми, признавайки, че нямал време да се запознае с твърде технически теми, например очертанията на бъдещия "европейски капиталов пазар". На въпрос за въвеждането на еврооблигации, механизъм за обединяването на дълговете в еврозоната чрез общи заеми, той призна, че "няма информирано мнение" по въпроса.

Хил е бивш десноцентристки лидер на Камарата на лордовете (горна камара на британския парламент). Бил е консултант по връзки с обществеността и бивш началник на кабинета на консервативния премиер Джон Мейджър през 90-те години.

"Очаквам всички изслушвания да бъдат трудни, но най-вероятно изслушването на Хил ще бъде едно от най-интересните", заяви преди дни италианският евродепутат Роберто Гуалтиери, председател на Комисията по икономическите въпроси.

Германският му колега от групата на Зелените Свен Гиголд каза пред EUobserver, че Хил не разполага с подкрепата на нито една от двете големи партии - дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) и Социалистическата партия.

"За мен Хил е кандидат в нарушение на Договора за ЕС, тъй като номинираният трябва да докаже компетентност, европейска ангажираност и независимост", каза Гиголд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай