Дават отсрочка за гръцкия заем

Приемането на пенсионната реформа в Гърция предизвика нови безредици в Атина в неделя вечерта

Дават отсрочка за гръцкия заем | StandartNews.com

Сред големи протести парламентът в Атина прие пенсионна и данъчна реформа

Гърция може би ще получи отсрочка по плащането на дълговете и намаляване на лихвите по кредитите. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по инвестиции и конкурентоспособност Юрки Катайнен. Късно онази нощ парламентът в Атина подкрепи плановете за промени в пенсионната и данъчната система, които ще доведат до икономии в размер на 5,4 млрд. евро.

При участието си в сутрешния блок на телевизия Yle Катайнен каза, че приетите от Гърция мерки може би ще са напълно достатъчни еврогрупата да приеме отпускането на страната на поредния транш от финансовата помощ. Според него най-сериозната задача пред Гърция си остава оздравяването на банковия сектор.

Днес финансовите министри от еврозоната (Еврогрупата) се събраха в Брюксел на извънредно заседание, за да обсъдят програмата за финансова помощ за Гърция и ролята на Международния валутен фонд в нея. Председателят на Еврогрупата Йерун Дайселблум обаче съобщи, че на заседанието няма да бъде взето решение за облекчаване на държавния дълг на Гърция, съобщи РИА Новости. "Не очаквам никакви решения днес по този въпрос", каза той при пристигането си за заседанието. В същото време Дайселблум изрази надежда, че договореност по държавния дълг на Гърция може да бъде постигната на следващото заседание на Еврогрупата на 24 май. "Днес ще проведем първия основен дебат и след това ще се опитаме да решим въпроса на 24 май", поясни холандецът.

Спорната пенсионна и данъчна реформа, които са необходими за получаване на нови помощи от международните кредитори на Гърция - ЕК, ЕЦБ, МФВ, мина в парламента със 153 гласа "за" срещу 143 "против". Промените бяха подкрепени от всички депутати от управляващата коалиция, която включва крайнолявата партия СИРИЗА и "Независими гърци". Всички опозиционни партии гласуваха "против". Реформата включва намаляване на най-високите пенсии, сливане на множеството осигурителни фондове и увеличаване на осигурителните вноски, както и на данъци, най-вече за хората със средни и високи доходи. Законът, озаглавен "Единна система за социално осигуряване, реформа на пенсионната система и регулиране на данъка върху доходите", предвижда още постепенна ликвидация на професионалните осигурителни фондове и въвеждане на акцизи върху редица стоки. Целта е Атина да спести 5,4 млрд. евро - условие, поставено от кредиторите за получаване на следващия транш от помощта.

Гласуването се състоя на фона на общата стачка, която парализира страната по призива на синдикатите в знак на протест срещу реформата. Около 20 000 души участваха в мирен протест пред парламента в неделя. Много от тях обаче избягаха, когато стотици демонстранти предизвикаха размирици, хвърляйки коктейли Молотов и различни предмети по полицаите, които отговориха със сълзотворен газ. Около 6000 души излязоха на протест по улиците на Солун. Демонстрации имаше и в други гръцки градове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай