Борсите в Гърция паднаха, еврото - колебливо (ОБЗОР)

Борсите в Гърция паднаха,  еврото - колебливо (ОБЗОР) | StandartNews.com

Сериозни спадове отчетоха световните пазари заради обявената банкова ваканция в Гърция. Акциите на фондовите борси в Европа се свиха с най-висок темп от края на Световната финансова криза през 2011 г.

В началото на деня еврото поевтиня спрямо долара с близо 2% - до 1,0956 евро за долар - най-ниската стойност от почти месец насам. По-късно през деня обаче европейската валута се върна на нивото си от 1,1179 евро за долар.
Американските индекси също се търгуваха с понижения, проследявайки спада на световните пазари.

"Имаше много влияния - очаквани и неочаквани. Заедно те ще запазят натиска върху пазарите както в международен план, така и в страната", каза пред CNBC Aрт Хогън, главен пазарен стратег в Wunderlich Securities. "В по-голямата си част акциите в САЩ са доста добре изолирани от кризата в Гърция", коментира пък Джак Аблин, главен инвестиционен директор на BMO Private Bank. В Източна Европа българските еврооблигации за 1,49 млрд. евро поевтиняха най-много, откакто бяха пласирани през 2014 г., а румънската лея се насочва към най-силния си спад за годината, пише "Блумбърг". Валутите на Полша, Унгария и Русия изгубиха най-малко 1% от стойността си спрямо долара, а акциите в региона поевтиняха.

БНБ: Банковата ваканция у съседите не ни засяга

Действията на гръцкия кабинет нямат правна сила в България, казват от трезора

Наложените в гръцката финансова система мерки нямат правна сила в България и по никакъв начин не могат да засегнат българската банкова система. Не могат да бъдат засегнати и банките с гръцко акционерно участие в България. Това се казва в съобщение на Българската народна банка (БНБ) във връзка с решението на гръцкото правителство за обявяване на финансова ваканция на банките и въвеждането на капиталов контрол.

"Българската банкова система, включително банки с гръцко акционерно участие, е напълно самостоятелна финансово и оперативно от банкови системи на други страни", пишат още от БНБ и допълват: "Българската банкова система, включително банките с гръцко акционерно участие, нямат вземания от гръцки кредитни институции и нямат инвестиции в ценни книжа на гръцкото правителство". Според съобщението на централния трезор "негативни развития в банкови системи на други страни не могат да имат пряко влияние върху стабилността и нормалното функциониране на българската банкова система".

От БНБ казват още, че банковата система у нас работи с много високо ниво на капиталова адекватност и ликвидност, което гарантира нейната стабилност, нормално функциониране и независимост от негативни развития в съседни страни. "Вследствие на последователно прилаганите мерки от БНБ банките с гръцко акционерно участие поддържат ниво на ликвидност и капиталова адекватност, които са над средните за банковата система на България. Тези данни за финансовото състояние, в комбинация с постигнатата далеч преди настоящата ситуация в Република Гърция финансова и оперативна самостоятелност, гарантират операциите на банките на територията на България", допълват от трезора. И подчертават, че "всякакви действия на гръцкото правителство и централна банка за налагане на мерки в гръцката финансова система нямат правна сила в България и не могат по никакъв начин да засегнат нормалното функциониране и стабилността на българската банкова система".

Скопие и Белград с мерки срещу кризата

Македонската централна банка нареди на всички банки в страната да изтеглят депозитите си в банки в Гърция. Мярката важи и за всички отпуснати кредити, които могат да се изискат. Тя е в сила както за банките в Гърция, така и за клоновете им по света. Освен това се въвеждат "превантивни мерки" за ограничаване в бъдеще изтичането на капитали към Гърция. Капиталовите ограничения ще важат само за бъдещи преводи, а не за вече наредените между македонски и гръцки фирми и банки.

Белград пък ограничи транзакциите на гръцките банки, които имат филиали в Сърбия, съобщи Би Би Си. Централната банка на западната ни съседка е сложила таван на паричните потоци от клоновете на финансовите институции към техните компании майки в Гърция. Мерките също имат за цел да се предотврати изтичане на капитали от Сърбия към закъсалата държава. Ограниченията не засягат обикновените притежатели на влогове в гръцките банки, допълва Ройтерс.

Василев с прогноза за нова валута

Всеки ден и всеки час става все по-сигурно, че Гърция ще има нова валута. Това заяви бившият министър на икономиката Николай Василев по Нова тв. По думите му ново разплащателно средство ще се появи още през следващите дни. "Може да са хартийки, купони, облигации. Може да го нарекат драхма, но това ще бъде по исторически причини". Василев отбеляза, че българските банки няма да имат особен проблем - дори и тези, които носят гръцки имена. "Българският износ за съседката ни вероятно ще намалее. Ако някоя българска фирма има да получава пари от Гърция, не е ясно кога и в каква валута ще ги получи. Възможно е да има малък приток на инвестиции, или поне на малки и средни гръцки предприятия към България. За туризма разлика няма да има, но е добре да носим пари в брой", каза още Василев. По думите му развоят на събитията в Гърция ще има положителен политически ефект за България и другите страни от Източна Европа, за да видят как не се прави.

ЕНП: България е за пример

Стриктната фискална политика на българското правителство на премиера Бойко Борисов в синхрон с маастрихтските критерии е пример за работата на правителствата в региона и цяла Европа. Това заяви председателят на Специалната комисия за данъчните политики в Европейския парламент и ръководител на френската делегация в Европейската народна партия (ЕНП) Ален Ламасур по време на среща с председателя на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. Двамата разговаряха  в ЕП и обсъдиха данъчните политики в Европейския съюз и ситуацията около Гърция и региона на Балканите.

80 млрд. евро загуба за Германия при фалит на Гърция

Ако Гърция излезе от еврозоната, загубите на Германия могат да достигнат 80 млрд. евро, съобщи ТАСС. Това е сумата, дадена от Берлин на Атина в рамките на икономическата помощ, каза председателят на комисията по въпросите на ЕС в Бундестага Гюнтер Крихбаум. Според него ЕС ще трябва да предостави на Гърция "извънредна хуманитарна помощ", тъй като в случай на дефолт държавата може да се окаже на прага на социални вълнения. Всичко това налага свикване на извънредни заседания, включително на Бундестага, смята Крихбаум. С тази цел германският канцлер Ангела Меркел свика среща с лидерите на партиите и председателите на фракциите им в парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай