Балканите затръшнаха вратите за бежанците

Балканите затръшнаха вратите за бежанците | StandartNews.com

Страните от Западните Балкани ефективно затвориха маршрута на мигрантите през територията си към Западна Европа вчера. Решението тръгна от Словения, която обяви, че спира да приема бежанци без документи и хора, които нямат право да влизат на територията на шенгенското пространство. Примера последваха и останалите страни по т.нар. Балкански маршрут - Сърбия, Хърватия и Македония. Така маршрутът бе ефективно затворен, а 13 000 кандидати да минат по него останаха блокирани в Гърция.

Спирането на трафика стана ден след срещата на върха между ЕС и Турция, на която бе обявено, че пътят ще бъде затворен. Словения обяви късно във вторник, че вече ще допуска на територията си само мигранти, които искат убежище в страната, и такива с ясни хуманитарни нужди. Така преминаващите транзит кандидати за нов живот в Германия и Австрия губят шанса си да продължат пътя си. "Балканският маршрут за нелегалната миграция вече не съществува", заяви словенският премиер Миро Церар.

След съобщението примера последва и Сърбия. "Като се има предвид, че новият режим се въвежда от страна членка на ЕС, Сърбия не може да си позволи да стане център за събиране на бежанци", се посочва в съобщение на сръбските власти. Правилата важат както за пристигащите от Македония, така и от България.

Хърватия също обяви спиране на нелегалното пътуване. Вътрешният министър Влахо Орепич каза, че това е "нова фаза в разрешаването на миграционната криза".

Затварянето на популярния маршрут обаче може да привлече вниманието към България като алтернативен път, предупреди говорителят на Европейската комисия Наташа Берто. "Винаги сме имали предвид възможността пътят да се разклони в други посоки, затова още миналата есен обединихме в обща среща държавите от региона", отбеляза Берто. Подобни опасения изразиха и евродепутати от няколко политически групи в ЕП по време на дебат в Страсбург.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай