България и Турция с обща стратегия за бежанците

България и Турция с обща стратегия за бежанците | StandartNews.com

Българският министър-председател Бойко Борисов обсъди вчера на извънредната среща на ЕС в Брюксел предложението на турския министър-председател Ахмет Давутоглу за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия с цел предотвратяване на масовия приток на бежанци, предаде унгарският вестник HVG.hu, цитиран от агенция "Фокус". 

„С турския министър-председател обсъдихме зона на сигурност в Северна Сирия. Мислим, че най-добре ще е бежанците да останат в близост до техните родни места и да получават помощи там", каза Борисов преди срещата на върха на ЕС.
Министър-председателят каза, че е получил от турското правителство писмо, чието съдържание представя турската гледна точка относно бежанската криза.

В писмото е посочено предложение за работна група, занимаваща се с предоставяне на жилища, грижи и образование за мигрантите, чрез осигуряване на средства от Европейския съюз и Съединените щати.
Според Борисов, ако не се създаде зона за сигурност в Сирия, това ще доведе до наплива на седем милиона сирийски граждани към Европа, което според него " ще задълбочи още повече материалните и политическите последствия от хуманитарната криза."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай