Атина изкара 1500 бежанци от Идомени (ОБЗОР)

Атина изкара 1500 бежанци от Идомени (ОБЗОР) | StandartNews.com

Гръцките власти изведоха днес над 1500 души от бежанския лагер край Идомени на границата с Македония, където от месеци бяха блокирани хиляди желаещи да стигнат до Западна Европа. Операцията премина спокойно и без инциденти въпреки недоволството на настанилите се в лагера. Някои от бежанците обаче вече обмисляха други начини да се спасят от преместване в официални лагери и да стигнат до желаната дестинация.

Разчистването на лагера започна рано сутринта, в операцията се включиха над 700 полицаи. Властите обявиха, че няма да използват сила срещу бежанците. До късния следобед днес те успяха да убедят над 1500 души да напуснат доброволно лагера. Общо 1529 мигранти бяха натоварени на 32 автобуса и отпътуваха към официален център за настаняване край Солун. По същото време строителна техника разчистваше изоставените палатки и навеси. Очаква се пълното разчистване на лагера да отнеме 10 дни.
Междувременно жителите на лагера започнаха да търсят начини да се спасят от преместването. "Това не е добре, защото сме тук вече три месеца и ще трябва да прекараме още поне 6 в лагерите, преди да ни преместят", коментира 38-годишният Хинд ал Мкави от Дамаск. Друг негов събрат вече мисли за нелегално преминаване. 22-годишният Абдо Раджаб от Рака, Сирия, признава, че смята да плати на трафиканти да го откарат в Германия. "Целта ми е да отида там, а не в лагерите", посочва той.

Юнкер: ЕС може да приеме 2 млн. мигранти

ЕС би трябвало да може да приеме 2 милиона бежанци въпреки напрежението между страните членки заради пристигането на стотици хиляди миналата година. Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в реч пред лидери на Европейския парламент в Люксембург, съобщи ДПА. Той добави, че се чувства неудобно, когато говори с лидери в Йордания и Ливан, които са по-бедни от ЕС, но са приели повече бежанци от 28-членния блок.

Повече от 1 млн. мигранти и бежанци достигнаха бреговете на Европа през 2015 г., макар че не се очаква всички да получат разрешение да останат. Над 330 000 души получиха убежище през последната година, много молби още се разглеждат. Още 190 000 души пристигнаха по море тази година. Потокът намаля благодарение на споразумението между ЕС и Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай