Арестуваха ексшефа на португалската банка "Ешпириту Санту"

Арестуваха ексшефа на португалската банка "Ешпириту Санту"  | StandartNews.com

Лисабон. Днес сутринта арестуваха експрезидента и главен изпълнителен директор на португалската банка "Ешпириту Санту" (Banco Espirito Santo - БЕС) Рикарду Салгаду бе арестуван в къщата му в околностите на португалската столица, като е бил отведен за разпит във връзка с разследването на пране на пари, предаде португалската агенция "Луза", позовавайки се на източник от правосъдната система.

Вчера бяха направени обиски в редица подразделения на семейната група "Ешпириту Санту", разтресена заради финансовите затруднения на редица нейни холдинги, пише АФП.

Скорошни разкрития за финансови злоупотреби в бизнес империята на фамилията обърнаха вниманието към евентуално дестабилизиращи загуби за БЕС, която е най-голямата листвана банка в Португалия, а семейство Ешпириту Сантусе явява неин най-голям акционер.

Отношенията между БЕС и международни инвестиционни банки в комбинация с интереса, проявен от различни организации, инвестиционни фондове и европейски банки, показват, че е много вероятно да има частно решение за укрепване на капитала, коментира ситуацията управителят на централната банка Карлуш Коща пред парламентарна комисия.

От френската банка "Креди агрикол" (Credit Agricole), вторият по големина инвеститор в БЕС с дял от 15 процента, съобщиха, че планират да се намали дяловото им участие.

"Ешпириту Санту" информира, че вложенията й в дълг на други дружества от холдинга са сведени до 1,15 милиарда евро (1,56 милиарда долара) и разполага с 2,1 милиарда евро капитал над изисквания от закона минимум, за да се справи с каквито и да е загуби.

Ключова фирма от холдинга обаче не успя да върне дълг от над 1 милиард долара на телекомуникационна компания "Португал телеком" (Portugal Telekom) миналата седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай