Андреас Лубиц чакал дете (ОБЗОР)

Андреас Лубиц чакал дете (ОБЗОР) | StandartNews.com

Пилотът, разбил самолет, имал отлепяне на ретината и психосоматично заболяване
Дългогодишната му приятелка била бременна, но го напуснала, защото контролирал живота й

Приятелката на пилота Андреас Лубиц, който разби самолет със 150 души във Френските Алпи, е бременна, твърди вестник "Билд". 26-годишната учителка Катрин Голдбах имала връзка от седем години с Андреас, когото обаче преди няколко седмици го напуснала заради неговата мания за свръхконтрол над живота й. Междувременно стана ясно, че Лубиц може да е имал отлепяне на ретината и да се е страхувал, че това може да сложи край на кариерата му.

Твърди се, че Катрин Голдбах казала на учениците си в Крефелд, близо до Дюселдорф, където е работила до скоро, че ще става майка. Катрин заявила, че е много щастлива да сподели новината и гледа напред към бъдещето си като родител. Учителката дори искала да се омъжи за пилота и планирала съвместния им живот. "Дейли мейл" твърди, че новината за бременността дошла преди 2 седмици. Въпреки общите планове се смята, че през 7-те години, в които са били заедно, Катрин и Лубиц са се разделяли и събирали няколко пъти, като той й е изневерявал пет месеца със стюардесата Мария, която вчера обясни, че пилотът искал да направи нещо голямо, така че светът да научи името му. Катрин и Андреас се срещат още като тийнейджъри, докато работят заедно във верига за бързо хранене в родния им град Монтабаур. По-късно те се местят заедно в Дюселдорф и заживяват в общо жилище преди четири години, когато Лубиц става пилот.

Постоянните изисквания и желанието му да контролира всичко стават причина Катрин да се изнесе и да сложи край на връзката им. Британското издание "Дейли мейл" сравнява състоянието на пилота с това на героя от романа "Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд" и пише, че вероятно това е причината приятелката му да започне да се страхува за безопасността си и да определи поведението му като контролиращо и променливо. Познати на двойката разкриха, че той е искал постоянно да командва и дори се е опитвал да казва на приятелката си какво да облича, с кои мъже да говори и дори колко къси поли да носи.

Доклади на полицията показаха, че в дома на Лубиц е открита "купчина от хапчета" и че очевидно той е спрял да взима предписаните му антидепресанти. Разследващите са открили и дневника на пилота, в който той е написал, че очаква скоро да бъде "разкрит" и да загуби работата си заради здравословни проблеми. Германското издание "Билд ам Зонтаг" пише, че е възможно Лубиц да е страдал от отлепване на ретината, но следователите не са сигурни дали неговите проблеми със зрението са имали физиологични или психологически причини. Според "Ди Велт" следователите са открили и психотропни препарати, което по думите на главния разследващ доказва, че 27-годишният мъж е страдал от "психосоматично заболяване".

Появиха се и подробности за мечтата на Лубиц да стане пилот на по-големи самолети за полети на дълги разстояния. Пилот, който малко преди катастрофата е летял с Лубиц, разкри, че той е искал да стане капитан и е мечтаел да лети с Боинг 747 и Еърбъс А380.

Междувременно професор Майкъл Цорос, който е един от най-уважаваните съдебномедицински учени в Германия и помага за идентифицирането на телата на загиналите в катастрофата, съобщи, че ДНК тест е доказал, че сред откритите над 600 останки са и тези на Андреас Лубиц.

Андреас сам предложил на капитана да го замести

Андреас Лубиц сам е предложил на капитана да го замести, за да може той да отиде до тоалетната. Това разкрива стенограмата от черната кутия на самолета, писа в. "Билд". След излитането 20 минути двамата пилоти си бъбрят спокойно. В един момент Андреас Лубиц казва на капитана, че може да го замести в управлението, за да може той да отиде до тоалетната, тъй като не успял да направи това в Барселона. След 2 минути капитанът наистина става и излиза, а Лубиц заключва вратата. После се чува как от диспечерската кула в Марсилия се опитват да се свържат със самолета. Отвън се чува тропане, а после и блъскане. "Отвори проклетата врата", крещи капитанът, но Лубиц не издава нито звук. 90 секунди по-късно алармите в пилотската кабина се включват: "Земя! Вдигни се! Вдигни се!". Отвън капитанът продължава да крещи. Чуват се писъци на пътници. В 10,40 самолетът закача планината с дясното си крило. Чуват се последни писъци откъм салона, а после настъпва тишина.

Френските пилоти против идеята за двама в кабината

Против въвеждането на правилото за задължително присъствие на поне двама души в пилотската кабина на самолетите, се обяви Националният синдикат на пилотите от гражданската авиация във Франция. Според организацията, набързо е приета препоръката, отправена след катастрофата във Френските Алпи. Според профсъюза препоръчаната мярка все още не е получила достатъчно изчерпателна оценка - нито по отношение на промените, които ще настъпят в условията на работа за пилотите, нито що се отнася до скритите рискове и заплахи, които може да дойдат с това нововъведение.

"Луфтханза" с дефицит на лекари

Германската компания "Луфтханза" не разполага с достатъчен брой медицински персонал за оказване на необходимата помощ на всички свои пилоти, съобщава вестник "Велт ам Зонтаг".

"Медицинската служба е в призрачно състояние. Обявените работни места остават незаети в продължение на дълго време", казва източник на вестника. По информация на изданието, в трите центъра на авиокомпанията в градовете Франкфурт на Майн, Хамбург и Мюнхен работят едва 20 лекари, които се грижат за 5400 пилоти.

Французите вярват във въздушния транспорт

Катастрофата на Еърбъс А320 на компанията "Джърмануингс" във Френските Алпи не е понижила доверието към въздушния транспорт във Франция. Това показва проучване на Френския институт за изследване на общественото мнение (ИФОП), публикувано от "Диманш Уест Франс". От анкетираните 41 процента изразяват увереност в надеждността на пътническите авиолинии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай