Караджич обжалва присъдата за геноцид

 Караджич обжалва присъдата за геноцид | StandartNews.com

Бившият политически водач на босненските сърби Радован Караджич е подал молба за обжалване на своята 40-годишна присъда за геноцид, обвинявайки съдиите на ООН, че го подлагат на политически процес.

Караджич, който обжалва по 50 основания, „е обект на политически процес, който просто е създаден, за да потвърди неговото демонизиране и това на босненските сърби", заяви неговият адвокат Питър Робинсън в изявление. През март Трибуналът за престъпления в бивша Югославия призна Караджич за виновен заради клането в Сребреница от 1995 г. и девет други обвинения в убийство, преследване и взимане на заложници.

По време на клането през 1995 г., което е и най-голямото след края на Втората световна война, загиват 8000 души, избити от босненските сърби. Четейки на глас присъдата, съдия О Гон Куон заяви, че е ясно, че Караджич е „на върха на" ръководството на босненските сърби, пише БГНЕС.

Той също така носи „индивидуална наказателна отговорност" за убийства, преследвания и взимане на заложници сред миротворците на ООН. Караджич беше обвинен общо по 11 обвинения за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид по време на войните в бивша Югославия през 90-те години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай