5 000 европейци членуват в терористични организации

5 000 европейци членуват в терористични организации | StandartNews.com

Около 5 000 европейски граждани членуват в терористични организации и други формации в Близкия Изток и Северна Африка. Сред тях са ИДИЛ, организацията "Джебхат ан Нусра" и др. Това сочат данни на Европейския парламент.

Борбата с радикализацията и предотвратяването на вербуването на европейци е темата и на обсъждането между евродепутатите и комисаря за миграцията, вътрешните работи и гражданите Димитрис Аврамопулос.

В сряда ЕП ще гласува обща резолюция, която ще допринесе за съвместна стратегия на ЕС за борба с екстремизма, която трябва да се прилага особено онлайн и в затворите.

В проекта на резолюция, изготвен от френския депутат Рашида Дати от ЕНП, евродепутатите ще предложат бързото заличаване на незаконно съдържание с елементи на екстремизъм в интернет и изолирането на радикализирани затворници по време на излежаването на присъдите им. Сред мерките е и по-тясното сътрудничество и споделяне на информация между националните власти и Европол с цел откриване и контрол на потенциални терористи или "чужди бойци".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай