Турция с план за нова конституция

Турция с план за нова конституция | StandartNews.com

До няколко месеца турският парламент ще получи за разглеждане проект на нова конституция. Това обяви премиерът на страната Ахмет Давутоглу, цитиран от местната агенция Yeni Safak.

Турция ще има гражданска, либерална и демократична конституция, която ще осигури една силна стогодишна Турция", обяви Давутоглу.

По-рано тази година 12 депутати от парламентарната комисия по конституционните въпроси – по трима от четирите парламентарно представени партии, се срещнаха с цел изготвяне на промяна в настоящата конституция. Основният закон на Турция е  приет през 1980 г. – по време на военния режим.

Комисията обаче не успя да изпълни целта си, тъй като беше разпусната -  опозиционните парти се оттеглиха заради несъгласие с предлаганата президентска система в страната, представена от членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Давутоглу призова всички партии да допринесат към процеса на създаването на „демократична и плуралистична конституция". За приемане на новите текстове ще са нужни 367 депутатски гласа. Ако новата конституция не успее да събере това мнозинство, то в страната ще се проведе референдум. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай