Северна Корея заплашена от глад

Северна Корея заплашена от глад | StandartNews.com

Северна Корея може да се изправи пред хуманитарна криза: страната е застигната от най-голямата суша, регистрирана през последните 100 години, пише германският вестник Die Sueddeutsche Zeitung, цитиран от Фокус Само преди 20 г. от глад в Севернокорейската демократична република загинаха повече от 350 хил. души.

През миналата седмица правителството в Пхенян се обърна към иранските власти с призив за хуманитарна помощ. Изолираната държава е засегната от "най-лошата суша за последните 100 години", която е довела до унищожаването на една трета от оризовите полета, се казва в съобщение на държавната информационна агенция в Северна Корея. Властите на комунистическата държава се опасяват, че страната може отново да бъде застигната от бедствие, подобно на това отпреди две десетилетия.

Измененията в климата, кратките лета, честите наводнения и обезлесяването на големи горски масиви утежняват допълнително ситуацията в Северна Корея и са основна причина производителите да треперят всяка година над реколтата си. Въпреки това тази година сушата е безпрецедентна, а властите са стигнали дотам, че в някои региони е нарушено снабдяването с питейна вода, за да бъдат поливани земеделските площи.

Световната продоволствена програма предупреди, че в най-добрия случай едва половината от нея ще бъде прибрана. Това е крайно недостатъчно за изхранването на населението в комунистическата страна. От ООН припомниха, че една трета от децата в Северна Корея остават недохранени. Пхенян обаче не позволява на външни организации да контролират и разпределят наличната храна, което влошава още повече ситуацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай