Пхенян предупреди САЩ за възможни удари

Пхенян предупреди САЩ за възможни удари | StandartNews.com

Северна Корея излезе с позицията, че президентът на САЩ Барак Обама постъпва безразсъдно, разпространявайки слухове за организирана от Пхенян кибератака срещу Sony Pictures, без да има доказателства, и предупреди за възможни удари, предаде АП. Пхенян посочи като възможни цели Белият дом, Пентагонът и цялата американска територия - "този развъдник на тероризъм".

Дълго изявление от влиятелната севернокорейска Комисия за национална отбрана вчера подчерта и чувствителността на Пхенян към филма на Sony Pictures "Убийствено интервю", чийто сюжет се върти около убийството на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Миналата седмица имаше кибератака, прераснала в заплаха за терористични удари срещу американски киносалони, в случай, че филмовото студио не отмени премиерата на филма, както и стана в последствие.

Обама обеща да отговори пропорционално на заплахата, но заяви, че обмисля дали да върне КНДР в списъка на страни, подкрепящи тероризма. Комисията по национална отбрана, оглавявана от самия Ким, предупреди че 1,2-милионната армия на КНДР е готова да използва всякакви видове военни действия срещу САЩ.

Пхенян обеща също, че неговите ответни мерки далеч ще надминат "симетричните ответни мерки", обещани от Обама. КНДР заяви, че има начин как да докаже, че няма нищо общо с хакерската атака и предложи съвместно разследване със САЩ. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай