Експерти: ИДИЛ си отмъщава за загубите в Сирия

Експерти: ИДИЛ си отмъщава за загубите в Сирия | StandartNews.com

Анализатори дават ново обяснение за вероятната причина, предизвикала камикадзета да нападнат турското летище "Ататюрк". По-рано днес се появи версия от руска страна, че атентатът е наказание за Турция заради опита да подобри отношенията си с Русия.

Този вид атака е отговор на терористичната групировка „Ислямска държава" заради загубите в Ирак и Сирия, и по-специално загубата на град Фалуджа, смятат обаче други експерти. 

„Те знаят, че вероятно дните им в Ирак и Сирия са преброени, трябва да намерят друго поле на действие", коментира бивше американско военно аташе в Сирия, цитирано от CNN.

Би било „голяма изненада" атаката да е извършена от Работническата партия на Кюрдистан, тъй като обикновено нейните цели са военни и охранителни съоръжения, уточняват длъжностни лица, съобщава Фокус.

Нападението на летището в Истанбул носи белезите на „Ислямска държава", заради целта на атаката и използваните методи, а също така и заради координираната употребата на оръжия и взривове, е общата позиция на експерти от сектор "Сигурност". 

Повече за кървавия атентат четете в "Стандарт"!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай