Седяща стачка на демократи в САЩ

Седяща стачка на демократи в САЩ  | StandartNews.com

Членове на демократическата партия в САЩ започнаха седяща стачка в долната камара на Конгреса. Те призовават за по-сериозен контрол върху оръжията в страната след стрелбата в нощен клуб във Флорида, отнел живота на 50 души.

Конгресмените, водени от Джон Люис от Джорджия, заявиха, че ще останат седнали докато не се приемат закони за намаляване на смъртните случаи при използване на огнестрелни оръжия.

Говорителят на републиканците Пол Райън определи протеста като публичен театър.

"За последните 12 години свързаните с огнестрелно оръжие престъпления са отнели повече човешки животи в САЩ от СПИН, войната и свръхдозите с наркотици взети заедно", заяви Люис в свое писмо до председателя на конгреса Пол Райън от Републиканската партия.

"Призоваваме ви да започнете действие и да започнете да работите и с двете страни, за да се въведат решения, основани на здравия разум, за да може децата и семействата в САЩ да са в безопасност", пише още в посланието.

Сенатът на САЩ вече отхвърли четири законопроекта, които щяха да наложат ограничения върху правото за притежание на оръжия след нападението в Орландо. Сенаторите все още се опитват да постигнат компромис за закон, който да попречи на хората, включени в списъци със заподозрени в тероризъм, да закупуват оръжие. Два от отхвърлените проектозакони бяха внесени от републикански сенатори, останалите - от сенатори от Демократическата партия. Нито един от тях обаче не успя да събере необходимите 60 гласа, за да продължи напред в 100-членната горна камара на Конгреса на САЩ.

Републиканците и техните съюзници от лобито на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия заявиха, че предложените от Демократическата партия законопроекти са прекалено ограничаващи и нарушават конституционното право за притежание на оръжие. Демократите определиха предложенията на Републиканците като недостатъчно строги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай