Сандърс води на Клинтън преди Ню Хемпшър

Сандърс води на Клинтън преди Ню Хемпшър | StandartNews.com

Сенаторът от щата Върмонт Бърни Сандърс има явна преднина пред бившата първа дама на САЩ Хилари Клинтън преди първични избори в Ню Хемпшър във вторник. Екс ръководителката на американската дипломация изпревари Сандърс с едва 0,2% миналата седмица на партийните събрания в щата Айова с 49,8 на сто срещу 49,6 на сто, съответно. а бившият губернатор на Мериленд Мартин О'Мали се нареди далеч назад на трето място. В битката се включи и още един Клинтън – екс президентът Бил, който отправи остри нападки срещу противника на съпругата му. Бившият държавен глава остро разкритикува претендента за кандидат-президентската номинация на демократите Сандърс, който се самоопределя като социалист, и неговите поддръжници заради неправилните и "сексистки" според него нападки срещу съпругата му.

"Когато правиш революция, не можеш да бъдеш достатъчно внимателен с фактите", каза бившият президент, осмивайки призива на Сандърс за политическа революция. Бил Клинтън описа Сандърс, който е съперник на Хилари Клинтън в предизборната надпревара, като лицемерен, "херметически затворен" и нечестен. Екс президентът ревностно защитаваше своята съпруга по време на предизборната надпревара през 2008 г. и отправяше остри нападки срещу тогавашния й съперник Барак Обама, но в сегашната кампания до голяма степен проявяваше въздържаност до момента, коментира в. Ню Йорк Таймс. Острите му забележки отразяват безпокойството на семейство Клинтън преди гласуването в щата Ню Хемпшър, който в миналото ги е възнаграждавал, но сега изглежда готов да даде решаваща победа на Сандърс, изтъква изданието. Усилията на Хилари Клинтън да стане първата жена президент на САЩ се натъкват на неочакван проблем преди вътрешнопартийните избори в Ню Хемпшър: тя изпитва трудност да убеди жените да се обединят зад нейната кауза, пише в. "Вашингтон пост".

Последният сигнал за това се появи вчера, когато ново проучване на телевизиите Си Ен Ен и Дабълю Ем Ю Ар показа, че Сандърс води пред Клинтън с 8 пункта сред жените, което представлява голяма промяна в сравнение с резултатите от вътрешнопартийните избори в Айова, където миналата седмица бившата първа дама спечели сред жените с 11 пункта.

Социологическите данни бяха оповестени, след като през уикенда бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт и видната социална и политическа активистка Глория Стейнем направиха спорни коментари в стремежа си да насърчат жените да подкрепят Клинтън. Олбрайт си навлече критики с изказването, че "в ада има специално място за жените, които не си помагат", а Стейнем заяви, че по-младите жени подкрепят Сандърс, защото "момчетата са със Сандърс", за което впоследствие се извини.

В лагера на републиканците за Ню Хемпшър противоречивият милиардер Доналд Тръмп води пред сенатора от Флорида Марко Рубио който се представи изненадващо силно, като завърши на трето място при гласуванията на партийните събрания в Айова. Там спечели консервативният сенатор от Тексас Тед Круз с 27,6 процента, а след него останаха Тръмп с 24,3 процента и Рубио с 23,1 процента. Тръмп, който с острата си антиимигрантска реторика наруши политическите условности, водеше в проучванията преди изборите. Ден по-рано, в неделя, Рубио беше подложен на остри критики от съперниците си, които поставиха под съмнение доколко е готов да бъде президент и дълбочината на политиката му, на последния дебат на републиканските претенденти преди първичните избори в Ню Хемпшър. Губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи и останалите претенденти спореха агресивно в опит да забавят издигането на сенатора от Флорида. Рубио не винаги отговаряше на ниво, което може да му попречи да се позиционира като алтернатива на Доналд Тръмп и Тед Круз. Последният също беше подложен на критики за спорни политически тактики. Бен Карсън го обвини, че има "вашингтонски морал". Тръмп, който води в проучването на общественото мнение в Ню Хемпшър, порица убийството на заложници християни от страна на "Ислямска държава" и защити обещанието си да използва мъчения за получаване на информация от терористи. "Ще върна симулираното давене, и ще върна и по-лоши неща" от това изтезание, заяви претендентът за кандидат-президентската номинация на Републиканската партия. Първичните избори в Ню Хемпшър се организират от щатското правителство, а не от партиите, както е в Айова. Гласуването е тайно и се извършва в 307 избирателни секции.

Населението на щата е съставено от 95 процента бели жители и не е съвсем представително за демографията на САЩ като цяло. Особеност на Ню Хемпшър е, че щатът не събира данък върху доходите и данък добавена стойност. Също така има силно либертарианско движение, което се застъпва за по-малка намеса на правителството и дерегулация, със силна защита на личния живот на хората.

Всички регистрирани гласоподаватели могат да участват в първичните избори, независимо дали са записани като демократи или републиканци.

Тези, които не принадлежат към никоя от двете партии, са смятани за независими и могат да гласуват или за демократически, или за републикански кандидат по свой избор.

Според настоящите данни независимите избиратели в Ню Хемпшър са 389 472, а демократите и републиканците са съответно 231 376 и 262 111.

Ню Хемпшър изпраща сравнително малък брой делегати на конгресите на Демократическата и Републиканската партия - съответно 32 и 23. Първите резултати от първичните избори се очакват в 23.00 ч във вторник местно време (04.00 ч по Гринуич или 06.00 ч българско време).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай