"Панамагейт" застигна и президента на Аржентина

"Панамагейт" застигна и президента на Аржентина | StandartNews.com

Изтеклите документи на юридическата фирма "Мосак Фонсека", свързали редица големи световни имена с офшорни сметки и компании, засегнаха и държавния глава на Аржентина. 

Местният вестник "Насион" съобщана, че съдия Себастиан Касанельо вече е поискал Панама и Бахамските острови да предоставят данни за компании, регистрирани на тяхна територия, чийто директор се явява самият президент Маурисио Макри. 

Касанельо искал да "проучи връзката между компаниите и обвиняемия, да научи структурата на тези фирми и какъв е търговският им и финансов оборот". Целта е да се изясни законов нарушител ли е президентът, след като не е предоставил данни за участието си в тези фирми и доходите от тях. 

Освен това съдията е поискал сведения и дали президентът има банкови сметки в Панама и на Бахамските острови. Държавното обвинение поиска от съда да разследва държавния  глава през април по обвинение, че е прикривал участието си в офшорки. 

Президентът вече отхвърли обвиненията в нарушаване на закона и поиска от съда да провери всички подадени от него данъчни декларации и други документи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай