Джон Кери предупреди Русия, че допуска "скъпа грешка"

Джон Кери предупреди Русия, че допуска "скъпа грешка" | StandartNews.com

Вашингтон. Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери отправи ново предупреждение към Русия снощи в неочаквано изявление пред медиите. По думите му отказът на Москва да предприеме необходимите стъпки за разрешаване на кризата в Украйна ще струва скъпо и "прозорецът се затваря". Русия все още не е сменила курса на действие, въпреки постигнатите договорености в Женева миналата седмица. САЩ, ЕС и Украйна поискаха от властите в Москва да призоват проруските сепаратисти в Украйна да се оттеглят от окупираните административни сгради, да свалят оръжието и да прекратят насилието.

Джон Кери изтъкна, че временното украинско правителство е започнало да изпълнява своята част от сделката "още от първия ден". "Виждаме седем дни, два противоположни отговора и една истина, която не може да се отрече", заяви американският дипломат. По думите му Москва полага усилия да саботира демократичния процес чрез силен външен натиск и военна заплаха по границите на Украйна. 

"Нека да съм ясен: Ако Русия продължи в тази посока, това няма да е тежка грешка, това ще бъде скъпа грешка", отсече Кери и заяви, че Вашингтон е "готов за действие" с нови икономически санкции срещу Москва. Той посочи, че в следствие на досегашните рестрикции доверието на инвеститорите е спаднало и капитали в размер на 70 милиарда долара са изтеглени от страната. 

Държавният секретар изрази неодобрение от правителствената телевизия "Русия днес", която прокарва единствено интересите на президента Путин и я нарече "пропаганда", която "не може да скрие истината". 

Кери бе категоричен, че Русия подхранва нестабилността в съседката си, като финансира и координира тежко въоръженото сепаратистко движение в Донецка област. По думите му случващото се в Източна Украйна е добре планирана и организирана военна операция и САЩ преценяват, че тя се провежда под ръководството на Русия. "Светът знае, че мирните протестиращи не идват въоръжени с гранатомети и автомати", добави той. Джон Кери не каза нищо в тази връзка относно екстремистите от "Десен сектор", които изнесоха силовата част на протестите на Евромайдана, довели до свалянето на Виктор Янукович. 

"Прозорецът за промяна се затваря. Президентът Путин и Русия са изправени пред избор. Ако Русия избере пътя на снижаване на напрежението, вътрешната общност и всички ние ще го приветстваме. Ако не, тогава светът ще се погрижи цената, която Русия ще плати, да продължи да нараства", категоричен бе Джон Кери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай