BBC спира четири онлайн издания заради икономии

BBC спира четири онлайн издания заради икономии | StandartNews.com

BBC е на път да направи драстични промени - медията ще закрие 4 от сайтовете си, за да икономиса 15 милиона паунда. 

Първи "под ножа" ще падне Newsbeat, както и кулинарният сайт на медията. Това значи, че над 11 хиляди готварски рецепти ще изчезнат от онлайн пространството. В бъдеще рецептите от програмите на BBC ще бъдат достъпни само месец след излъчването им. Все още обаче се говори, че рецептите няма да бъдат напълно изтрити, а архивирани, като така могат да бъдат достъпни за онези, които ги потърсят. 

Ето основните промени, които ще направи BBC в съдържанието, което ще предлага онлайн:

- популярното онлайн списание News Magazine, което се фокусира основно върху по-дълги новини и лайфстайл, ще спре да функционира

- дигиталното радио и свързаното с него програмно съдържание също ще бъде пожертвано заради икономии

- сайтът iWonder, отговарящ на всякакви потребителски въпроси, ще спре да функционира, както и сайтът Newsbeat на BBC Radio One

 - работа спира и кулинарният сайт, но на разположение на потребителите остава сайтът на BBC Worldwide's Good Food

От ВВС подчертават, че новините им, насочени към туризъм и пътувания, все пак ще  бъдат достъпни онлайн, но отделният сайт за пътешествия ще бъде закрит. За сметка на това ще бъде доразвита платформа за мобилно приложение - BBC Travel.

Директорът на отдел "Новини" на ВВС - Джеймс Хардинг, обясни, че в бъдеще онлайн позиционирането на ВВС трябва да е по-тясно свързано с централната мисия на медията. "Интернет изисква от ВВС да преоткрие себе си, не мисията си", заяви Хардинг. И допълни: "Целта на ВВС в онлайн пространството е да осигури различни публични услуги, които информират, образоват и забавляват".

Според ръководството на медията промените имат една основна цел - да трансформират ВВС така, че медията да е известна онлайн с достоверните си новини, да е място, където децата могат да се учат и да се заавляват, да предлага на живо спортни новини, да акцентира на културата и изкуствата, историята и науката, както и да отразява международни събития. 

"Ще спрем да правим някои неща, с които реално дублирахме функции - например кулинарни теми, и ще пренасочим услуги като тези за пътешествия към по-големи и по-ресурсни услуги на пазара", обяснява ръководството. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай