Германският футболен съюз съди Бекенбауер и ФИФА

Германският футболен съюз съди Бекенбауер и ФИФА | StandartNews.com

Германският футболен съюз стартира юридически процедури срещу Франц Бекенбауер, свои бивши членове и срещу ФИФА. Целта е да се ограничат потенциалните щети, които футболната централа може да претърпи около скандала за купуване на гласове за Мондиал 2006.

В петък от ГФС обявиха пред агенция Асошиейтед Прес, че предприемат необходимите мерки за възможно ограничаване на щетите- "морални и материални", като те ще започнат дела срещу бившия шеф на организационния комитет на Мондиал 2006 Франц Бекенбауер и тогавашният му вицепрезидент Федор Радман, срещу бившите президенти на централата Тео Цванцигер и Волфганг Нирсбах, срещу бившият генерален секретар на централата Хорст Шмид, както и срещу ФИФА.

"За да бъдат защитени правата на ГФС заявленията по тези дела вече бяха подадени, се казва от централата на футболния съюз. Централното място в цялата афера е запазено за едно неизяснено плащане на 10 милиона швейцарски франка или 6,7 милиона евро, които са преведени от боса на Адидас-Роберт Луи-Драйфус към ФИФА с цел да бъде отпусната по-голяма субсидия на организационния комитет на Световното първенство.

По-късно от Германския футболен съюз са възстановили сумата на Драйфус, който почина през 2009-а година, пише bTV. За да се спаси от обвинения в подкуп, подалият оставка на 9-и ноември президент на германския футбол Волфганг Нирсбах обяви, че плащането е било уредено лично между Бекенбауер, който изпратил офертата, и президентът на ФИФА Сеп Блатер. Блатер в момента е със забрана да се занимава с дейности във футбола. Самият той отрече да има каквато и да е информация за подобни парични трансфери. Германският футболен съюз е ангажирал водещата фирма в правните услуги Фрешфилдс Брукхаус Дерингер за защита на правата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай