Официално: Щангите дължат 1/2 млн. $ заради допинг

Официално: Щангите дължат 1/2 млн. $ заради допинг | StandartNews.com

Санкцията от половин милион долара на родната федерация по вдигане на тежести остава. Това потвърди Международната федерация по вдигане на тежести.

За наказанието се знае от средата на март, когато санкцията бе върната, а от родната централа отрекоха да са получавали официален документ с глобата, която се налага заради хванатите с допинг през 2015-а година щангисти.

Националният отбор на България ще пропусне Олимпийските игри в Рио де Жанейро, както и Младежките игри през 2018 г., но въпреки това тимът се подготвя за Европейското първенство, което ще се проведе от 8 до 16 април във Фьорде, Норвегия.

"Международната федерация е единствената в нашия спорт, която може да отнема квоти и да не допуска отбори до участие в големите първенства заради допинг. И ние знаем, че и други федерации ни подкрепиха, когато българският отбор бе дисквалифициран. Не искаме допингът да влияе по никакъв начин на Олимпиади и всички останали турнири, затова ще се придържаме към строгите правила. Ние няма да се страхуваме да ги използваме и в бъдеще", обяви изпълнителният директор на IWF Атила Адамфи пред руската агенция.

Адамфи все още не може да каже дали Русия ще бъде спряна от участие в Олимпийските игри през лятото. Но според него, положението на българските тежкоатлети е по-сериозно от това на руснаците, заради големия брой уличени в употребата на допинг състезатели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай