Най-старият плувен маратон под патронажа на Кралев

Най-старият плувен маратон под патронажа на Кралев | StandartNews.com

Най-старият плувен маратон „Галата –Варна", който стартира на 2 август се провежда под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Кметът на Варна Иван Портних в качеството си на председател на организационния комитет за провеждане на 75-ия юбилейно състезание по море събра в общината екипа във връзка с подготовката му .

За нуждите на маратона са осигурени 2 катера за 180 души, 8 лодки с екипажи, 2 бързоходни лодки тип „Зодиак" на ВМС, ветроходът „Калиакра", катер на „Морска администрация" и катер на „Гранична полиция" за контрол на трафика по време на маратона, медицинско обслужване и др.

В началото на състезанието ще бъде почетена паметта на големия наш маратонец Добри Динев, като прахът му ще бъде разпръснат в морето с почетен ритуал.

„За нас е чест като военни моряци да сме част от този маратон. Това е първото мероприятие, с което започва седмицата на Военноморските сили. Освен професионален, имам и личен сантимент, тъй като два пъти съм участвал в състезанието", каза контраадмирал Митко Петев, командир на ВМС.

„Имаме готовност за провеждане на маратона, пристанището ще бъде затворено за три часа и ще бъде ограничен трафикът на търговски кораби", докладва к.д.п. Валентин Енчев от „Морска администрация".

Покани за участие са изпратени до 33 клуба в страната, очакват се плувци от Румъния, Русия и Израел. Има готовност за осигуряване на 300-310 състезатели.

Маратонът Галата-Варна се провежда всяка година от 1939 година с едно прекъсване през 1944 г.Той е най-старото, най-популярното и масово годишно плувно състезание, което организаторите искат да утвърдят като водещо спортно събитие в календара на Варна като Европейска младежка столица през 2017г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай