Две спечелиха слалома за Европейската купа в Пампорово

Две спечелиха слалома за Европейската купа в Пампорово | StandartNews.com

Две състезателки завършиха на първото място в днешния слалом за Европейската купа по ски алпийски дисциплини в Пампорово. Рускинята Ксения Алопина и Киара Гмюер финишираха на писта "Стената" с равно време от 1:42,10 мин. Третото място остана за австрийката Лиза-Мари Целер - 1:42,38 мин. Лидерката в генералното класиране за Европейската купа Марен Шкьолд (Нор) зае четвъртото място с 1:42,69 мин. Изненадващо водачката за европейската купа в слалома Катерина Галхубер (Ав) не завърши първия манш. Единствената от всички участнички с победа за Световната купа - Лена Дюр (Гер) зае осмо място в крайното подреждане с 1:43,58 мин.

Радост за всички фенове на ските в България донесе 20-годишната националка Вера Асенова, която зае престижното 22-о място в крайното класиране. Толкова предно подреждане българска състезателка не е имала от 1983 г, когато в слалома в Пампорово Пепа Мицева, настоящ генерален секретар на БФСки завършва 18-а.

Призьорките получаха цветя лично от министъра на младежта и спорта Красен Кралев и апполидсменти от зрителите изпълнили до краен предел трибуната. Състезанието в което участваха 72 състезателки от 20 нации мина при перфектни условия на пистата и слънчево време. Рейс директор на слалома бе Виктор Гичев, който получи много похвали от треньорите на отборите. Домакините от "Пампорово" АД също получиха поздравления от ФИС за перфектните условия осигурени за всички участници.

„Имах много добра подготовка, подходих много сериозно към това състезание. Трасето ми допадна още на тренировките. Щастлива съм, че успях да победя, това е много важно за мен. Бях с номер 32, но за мой късмет пистата издържа. Поздравявам организаторите за отлично подготвеното трасе, защото това ми помогна да дам най-доброто от себе си. За първи съм в България, много ми харесва. Пампорово е отличен курорт и със сигурност ще дойда пак тук. Очакванията ми за утре – да се представя още по-добре", коментира след финала Ксения Алопина (Рус).

„Чувствам се чудесно, досега никога не съм печелила кръг за Европейска купа. Много съм щастлива, че всичко това се случи. Искам да похваля трасето, беше подготвено отлично и това ми даде увереност, чувствах се отлично. Пампорово ми харесва. Аз също планирам утре да бъда още по-бърза", коментира Киара Гмюер.

„Трасето беше много добре, всичко функционираше отлично, аз самата се чувствах перфектно и бях много спокойна при тези условия. Много ми хареса трасето, отлично подготвено... Аз обаче вече мисля за утрешния втори слалом тук, в Пампорово. Искам утре да направя по-добро класиране", заяви след финала третата Лиза-Мари Целер.

„Не беше лесно, но съм доволна от представянето си днес. Планирахме с треньора да направя едно стабилно каране и ето че се получи. Утре ще се опитам да се спускам още по-бързо и се надявам да имам по-предно класиране", коментира Вера Асенова.

Красен Кралев, министър на младежта и спорта поздрави на официалната пресконференция след състезанието организаторите на Европейските купи за отличните условия предоставени на участничките и гостите.

"Състезанието бе много оспорвано, виждате колко много от алпийките отпаднаха, а и имаме две победителки. Поздравявам най-добрите и специално Вера Асенова, която е млада наша надежда и бъдещето е пред нея, като им пожелавам успех и в утрешния слалом", допълни още министър Кралев.

„Преди всичко искам да кажа, че състезанието премина на много високо ниво, всички екипи, които работеха по трасето и по останалите важни пунктове се справиха блестящо. Състезателки и треньори изтъкнаха, че слаломът и подготовката за него са били на много високо ниво. Изключително конкурентно състезание, много трудно, пистата е предизвикателство за всеки професионалист. Момичетата видяха и усетиха това. Поздравявам двете победителки, които се справиха блестящо в тази конкуренция и при трудните трасета. Искам да отдам заслужено и на Вера Асенова, защото тя направи доста сериозно усилие да кара по най-добрия начин и в двата манша. Мисля, че това, което тя направи е гаранция за нейното бъдеще и че сме на прав път", заяви Цеко Минев, президент на БФСки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай