Златен нагръдник на 30 века в наш музей

Златен нагръдник на 30 века в наш музей | StandartNews.com

Златен нагръдник на около 30 века показва за първи път Регионалният исторически музей в Перник. Накитът е открит при разкопките на некропола край селата Дрен и Делян, датиран от ХІ–ІV в. пр.Хр., открит при строителството на магистрала „Струма" и след проучването му останал затрупан от трасето на аутобана.

Изложбата, наречена „Пътят на Времето" събира в пълнота откритите ценности при проучването на некропола и включва близо 500 експоната - златни, сребърни, стъклени и бронзови накити, части от юзди и конски амуниции, оръжие и множество керамични съдове от неизвестна досега археологическа култура.

Само стъклените мънистата са около 200, обясни научният ръководител на разкопките Филип Михайлов . Любим за археолога експонат е миниатюрно прешленче за вретено, което всъщност е модел на урна и е нещо като визитка на майстора, който ги е правил.

Проучваният обект е най-големият тракийски некропол, от І хил. пр.Хр. в Централнобалканската зона, познат до момента. Предполагаемата му площ е около 100 дка. От него бяха проучени три успоредни редици от каменни надгробия с обща дължина от 400 метра и бяха открити 55 гроба от 11-ти до 9-ти век пр. Хр. и приблизително толкова от 6-ти до 4-ти век пр. Хр. Мъртвите са били полагани в тях след изгаряне на труповете им извън гробовете – в урни и с гробни дарове.

По-голямата част от показаните артефакти са възстановени по проект на Регионалния исторически музей – Перник, осъществен с финансовата подкрепа на Американския научен център – София и спомоществователството на Фондация Америка за България.

Изложбата ще може да бъде разглеждана до началото на септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай