Жива верига срещу багери за първа копка на депо

Жива верига срещу багери за първа копка на депо | StandartNews.com

Благоевград. Протестиращи от разложкото село Баня се заканиха, че с жива верига ще спрат не само първата копка, но и бъдещото изграждане на депото за отпадъци край селището. Очаква се събитието да бъде този петък. От Сдружение ''Баненска буна - 2011'', което от години организира протести срещу строителството на сметището, са готови да направят жива верига в реката и да не допуснат багерите и машините да преминат. „Преди година разположиха фургоните, ние ги спряхме. Сега отново машините са тук и се гласят за първа копка, но ние няма да се предадем", твърдят активисти на сдружението.

Миналия петък протестиращите организираха митинг и шествие срещу изграждането на депото. Стотина души блокираха пътя за Разлог и Банско за 5 минути. Бунтът им бе подкрепен от евродепутата и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, който е подал сигнал в Европейската комисия да се провери цялата документация на община Разлог и на МОСВ по въпросния проект.

Според бунтарите бъдещото депо ще съсипе поминъка им – туризма, и ще навреди на здравето им. Твърдят, че има нарушение на директивата, отнасяща се до депонирането на отпадъците. Кметът на община Разлог Красимир Герчев е категоричен, че депо трябва да има и то няма да навреди нито на околната среда, нито на здравето на хората. „Този обект се оказа най-проверяваният в страната, водиха се 26 съдебни дела, всички са решени в наша полза. Институциите, които правиха инспекции на заложените дейности и на жалбите, се произнесоха, че депото отговаря на всички екологични норми на Европейския съюз. Нека хората бъдат спокойни, защото проектът е съобразен с всички екологични изисквания", твърди градоначалникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай