Желан и хулен във Видин се открива традиционният панаир

Желан и хулен във Видин се открива традиционният панаир | StandartNews.com

В петък вечер кметът на Видин Огнян Ценков ще даде старт на традиционният градски панаир, съобщиха от общината. Събитието, което е основното за града от 1892 година, е желано от жителите на града и децата. Към общината са отправени и 20 въпроса от граждани, които се отнасят критично към събитието. Те негодуват срещу ежевечерните попфолкпевци на панаирната сцена и припомнят, че през предишните години на същата сцена са пели Васил Найденов, Тони Димитрова, група „Сигнал".

Програмата на фестивала е готова и тя няма да бъде променяна, каза кметът Огнян Ценков. Ангажираните фолкзвезди са избрани от спонсорите на техните концерти. Това са Глария, Кали, Софи Маринова, Ивана, Гъмзата и неговия оркестър, Весна Змиянац. Общината отделя от бюджета си само 30 000 лв. за организиране на панаира. Теренът - двора на закритото военно поделение до крепостта „Баба Вида", е подготвен от общинското звено „Чистота".

Видинският панаир има славна история. Първото издание се е състояло през 1892 година по подобие на първото пловдивско изложение. Стопани от района излагали своята продукция – едро жито, грозде и ябълки, породисти животни. Стичали се хора от цялата страна, от Сърбия и Румъния. През следващите години общината издействала по-леко преминаване през границата на чуждите гости, а за българите – пътуване със 70% намаление по железниците.

В началото панаирът бил устройван на брега на Дунав, но заради високи води, заплашващи посетителите, е преместен в парк „Нора Пизанти". От 2013 година е преместен на ново място – до историческата крепост „Баба Вида". От 1992 до 2007 не е провеждан, но след масово настояване на видинчани, отново е възстановен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай