Заралии ще следят разписанието на рейсовете и онлайн

Заралии ще следят разписанието на рейсовете и онлайн | StandartNews.com

Новите информационни табла са и „вандолоустойчви", похвалиха здравината и дизайна им от фирмата изпълнител

Движението на автобуси и тролейбуси ще може да се проследява и онлайн чрез мобилно приложение за разписанието на градския транспорт в областния град. Това стана ясно при демонстрацията на новите информационни табла на спирките, която направиха днес старозагорският градоначалник Живко Тодоров представител на фирмата-изпълнител. „Таблата показват кога пристига следващия рейс или тролей. Има карта на градския транспорт, отбелязано е и местоположението на спирката", обясни кметът.

От фирмата-изпълнител, която има седемгодишен договор за поддръжка на системата, пък нарекоха информационните табла „вандалоустойчиви", тъй като са защитени със специални покрития. Освен това модерният дизайн на телематиката сам по себе си щял да възпира хулиганите да ги рушат. Всички 119 лектронни табла трябва да бъдат монтирани на автоспирките до края на юни. Ще бъдат обучени петима служители на общината, които ще работят в контролния център.

Съвременната телематиката, която струва над 2 млн. евро, е част от интелигентна транспортна система, която Старозагорската община внедрява в рамките на еврпопроекта за модернизация и развитие на устойчив градски транспорт. Той е на обща стойност близо 29 млн. лв и се финансира по оперативна програма за регионално развитие. В Стара Загора вече се движат 8 нови тролейбуса, а до есента ще пристигнат и останалите още 14 нови коли на „Шкода Соларис, с което изцяло ще бъде обновен тролейбусния парк.

„Надяваме се, че ще успеем да обновим и автобусния транспорт с нови 55 автобуса, със средства от Министерството на регионалното развитие", добави кметът Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай