Взимат мерки срещу птичия грип в Старозагорско

Взимат мерки срещу птичия грип в Старозагорско | StandartNews.com

Стара Загора. Профилактични мерки за предотвратяването и разпространението на птичия грип в региона взе областната епизоотична комисия на заседанието си във вторник. То бе свикано от областния управител Димитринка Петрунова във връзка с тревожната информация за нови огнища на болестта в Холандия, Германия и Великобритания.

Д-р Дора Генчева, главен инспектор в областната дирекция по безопасност на храните, подчерта, че смъртността при домашните птици, заразени с вируса на птичия грип, на практика е 100%. Пренасянето на вируса става главно чрез фекалиите на болни птици, а заболяването протича изключително бързо, времето от заразяването до леталния изход е от 12 до 48 часа.

Всеки ден стопаните на домашни птици да следят здравословното им състояние и да не ги пускат да излизат на улицата, фуражът да се държи в затворени помещения, новозакупените птици да бъдат изолирани от останалите поне 2 седмици, да не се допуска влизане на външни животни като кучета, котки, както.и контакт с диви птици, дезинфекция на обувките и ръцете преди влизане във фермата – това са част от профилактичните мерки, които препоръчаха експертите от епизоотичната комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай