Водолаз откри опасна мина в морето

Водолаз откри опасна мина в морето | StandartNews.com

Добрич. Опасна морска мина бе открита в морето край с. Св. Никола, в близост до резервата Яйлата, от водолаз. Сигналът е бил получен на 17 юли, в „Гражданска защита" в Каварна.

Минала се е намирала на 10 м от брега и на 2 м дълбочина. На мината се натъкнал, докато плувал в морето, Наньо Нанев. Той е собственик на земеделска земя в района, има градина и барака наблизо. Мъжът е бивш служител на Военно-морските сили. Предполага се, че това му е помогнало да разпознае опасния боеприпас, който бил с диаметър около 1 метър, целият обрасъл с водорасли и мидички. Той обозначил мястото и сигнализирал в полицията. Веднага полицаи са отишли на мястото и са отцепили района, тъй като наблизо е имало къмпингуващи, които са се къпели в морето.

Според информация от ВМС, след получено искане от областния управител на Добрич, положителна резолюция на началника на отбраната на България и заповед на командира на Военно-морските сили, групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси и морски мини от военноморска база – ВМС, е заминала за мястото.

Ръководител на групата е бил капитан – лейтенант Атанас Маринов, водолази са били главен старшина Димитър Македонски и главен старшина Ивайло Чавдаров, а медицинско осигуряване е от главен старшина Юри Пискулийски.
При направения оглед водолазите са я определили като опасен боеприпас – морска котвена мина, немски образец „R" – галваноударна и ударно - електрическа намираща се на 2 метра дълбочина на 10 метра от брега. Използваното вещество в този тип мини е 90 кг „ТХА", което е еквивалента на 130 кг тротил. Предназначението им е за поразяване на подводници и надводни кораби с малко и средно водоизместване.

След обезопасяване на района мината, е била подривена на място.Последвала е мощна вторична детонация, съобщават от ВМС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай