Видинското военно поделение става панаир

Видинското военно поделение става панаир | StandartNews.com

Видин. За пръв път панаирът на Видин ще се проведе до крепостта "Баба Вида" близо до Дунав, съобщи Борислава Борисова, заместник- кмет на общината. Събитието, което води началото се от 1898 година, започва в края на август и продължава 8 дни.

Новото място е плацът на закритото военно поделение на улица "Казармена". В момента чистачи на общината секат дървета и храсти, подготвят терена за сергии, увеселителни паркове и бирарии.

Имотите на военното поделение са прехвърлени на общината преди 8 години. Първоначалният замисъл е бил те да се превърнат в база на еврошвейцарски университет, чието откриване се подготвя във Видин. Вузът обаче не получава акредитация и идеята пропада. На адреса на казармата е регистриран и видински свободен университет, но той също не получава акредитация и такъв на практика няма.

Предишната общинска управа определя мястото за приют за бездомни кучета. В учебните зали е разположена амбулатория за кастрация на градските кучета. След като бездомните олаяха квартала – "Георги Бенковски" и оплакванията зачестиха, сегашното ръководство вдигна кучкарника. То реши да превърне поделението в постоянна изложбена площ. Първата проява на новото предназначение е традиционният панаир.

В поделението са се подготвяли шофьори за армията и цивилния живот. В него има учебен корпус и жилищни сгради. Имало е всичко необходимо за живот зад стените на казармата – писти, плувен басейн, помещение за свиждане.

Площта на поделението е 40 дка. Тя има излаз на Дунав, а за мястото се кроят планове за построяване на яхтено пристанище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай