Трофеи и фотоси трогнаха банскалии

Трофеи и фотоси трогнаха банскалии | StandartNews.com

С тържествена вечер под надслов „30 години Банско - център на зимни спортове" Съюзът на туристическия бизнес в града и общината отбелязаха юбилея. На събитието присъстваха десетки общественици, ветерани-спортисти, жители и гости на курорта.

Специална изложба от фотоси, ски оборудване и трофеи от състезания върна банскалии години назад и ги разчувства. По-възрастните си припомниха как през 1986 г. Банско става домакин на първото за курорта международно спортно събитие – Балканиадата. Специално за състезанието само за една година се изграждат огромни като мащаби за тогавашното градче спортни съоръжения – писти, влекове, седалковият лифт от Шилигарника до връх Тодорка.

Поздравления към събралите се в Посетителския център отправи кметът на община Банско Георги Икономов, който изрази своята почит към всички, участвали в изграждането и утвърждаването на Зимната столица на Балканите. Поздравителен адрес изпрати министърът на туризма Николина Ангелкова.

Гостите чуха автентични бански песни, научиха повече за развитието на Банско, видяха прожекция на архивен филм, правен от БНТ за зимната Балканиада от 1986 година.

Своите спомени разказаха Александър Мацурев - градоначалник по време на Балканиадата, нагърбил се с нелеката задача за една година да създаде зимен център под връх Тодорка, Ангел Чакъров – педагог, спортист и един от най-дългогодишните треньори в града.

Те трогнаха всички с разказите си за невероятния ентусиазъм на банскалии, създали с голи ръце пистите в Пирин планина, и за цяло едно поколение от многобройни майстори на спорта, спечелили множество отличия на национално и международно ниво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай