Три дни село празнува вековен юбилей на храма

Три дни село празнува вековен юбилей на храма | StandartNews.com

Благоевград. Неврокопският митрополит Серафим отслужи празничната света литургия в обновения и реставриран храм „Св. Пророк Илия" в село Никудин навръх 111-годишнината от Илинденската епопея. Владиката благослови курбана, а документална изложба представи вълнуващи етапи от развитието на населеното място в община Струмяни. по време на тридневните тържества дори пощата в селището „заработи" в лицето на 84-годишния бивш пощаджия Иван Стоянов. Той разнесе до всяка порта вестник „Вярата ни е съхранила".

Поетесата с корени от Никудин Катя Кирянова посвети песен на родното си място, която прозвуча за първи път в съботната вечер. Нов пенсионерски клуб беше осветен и благословен от митрополит Серафим и открит от кмета на община Струмяни Емил Илиев. Имаше много музика и концерти на различни певчевски и музикални групи. На мегдаана на хорото се хванаха и няколко японски туристи, които разбрали за празника и дошли да видят с очите си как празнуват местните хора. Заря освети небето над храма късно в събота, а камбаните забиха за здраве и благоденствие, за мир и памет.

Никудинската група на Добрина Чапкънова е една от най-характерните фолклорни формации не само на община Струмяни, но и на България, която заслужава да бъде вписана в живите съкровища на ЮНЕСКО, категорични са местните хора. „Никудин днес не е тъжен, не е забравен, въпреки че в него останаха да живеят възрастните ви родители...Политиката на общинска администрация е отворена към проблемите на всички и особено към забравените малки села във високите части на Малешевската планина", каза в словото си кметът на община Струмяни Емил Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай