Трагедията в Лом заради дупка и висока скорост (ОБЗОР)

Трагедията в Лом заради дупка и висока скорост (ОБЗОР) | StandartNews.com

Един загина, осем са ранени, след като ТИР се вряза в къща

Дупка на пътя и несъобразена скорост са най-вероятната причина за трагедията в Лом, при която ТИР се вряза в къща и уби един човек, а други осем са ранени. В неделя вечер тежкотоварният камион излезе от пътя в квартал "Младеново", след като не можа да вземе завоя и се удари в къща, прегазвайки компания от десет души в двора й. Според очевидци камионът със софийска регистрация се е движил с около 90 км в час, попаднал в дупка на пътя и шофьорът изгубил управлението му. При инцидента мъж на 33 години загина на място вътре в къщата, ранени са 8 души, сред тях и шофьорът на камиона. Най-тежко е състоянието на съпругата на загиналия, която е извадена изпод гумата на тежкотоварния камион. Тя е със счупено бедро и й предстои операция.

Инцидентът стана в неделя в 18.30 часа, когато в къщата на Илия Валентинов

за пореден ден празнуват сватбата

на 15-годишната му дъщеря. Загиналият Зачко Петров е близък на семейството. Неговата съпруга Бойка е в най-тежко състояние от пострадалите. Сред ранените са още бащата на булката Илия, неговият брат Начо и други близки на семейството.

Всички са закарани в болницата на Лом със счупени крайници и травми на различни места по телата. На повечето е оказана медицинска помощ и са освободени. Засега няма опасност за живота им, каза управителят на здравното заведение д-р Георги Савков. 60-годишният шофьор на камиона е добре, няма счупвания и по-сериозни наранявания. В първите минути е бил контактен, но след това е изпаднал в шок, разказаха очевидците. Докато ранените са закарани в болницата с линейки, то шофьорът трябвало да изчака идването на спасители от Монтана, които разрязали ламарините на кабината на тира, за да го извадят.

Тирът се движел доста бързо за стръмния участък на пътя в началото на Лом. Според очевидци, със скорост от около 90 км изпреварил лек автомобил и тогава попаднал в огромна дупка на пътя. Загубил е контрол върху управлението на камиона и е спрял чак в къщата, която имала здрави основи. На тротоара е помел смъртоносно млад мъж, а в двора ранил почти всеки от компанията. Кракът на една от жените попаднал под гума на тира. Оцелелите от удара грабнали греда, с която като лост успели да освободят крака й.

Причината за катастрофата са сляганията в този участък на пътя. Те са заприличали на дълбоки дупки и

местните шофьори ги знаят и заобикалят

Възможно е този шофьор да минава за пръв път по това трасе. Заради ремонта на главния път Е-79, който започна преди 4 месеца и лошото състояние на другия път от Монтана към Видин през Брусарци, много от водачите на тирове стигат до Дунав мост 2 от Монтана през Лом. В 5-6 километровия си път през града преминават през два свлачищни района в кварталите "Младеново" и "Боруна". Така пътят се разрушава интензивно. Досега само е говорено за лошото състояние на пътя, но конкретни мерки не са вземани. Депутатът Борислав Великов сам запълни няколко дупки с цимент, за да привлече вниманието на властта към него.

Заради инцидента и опасността да се повтори, общинският съвет в Лом се събира на 7 септември на извънредно заседание, на което ще бъде обсъдено състоянието на този път. Поканени са и всички депутати от избирателния район Монтана, съобщи кметът на Лом Пенка Пенкова. Тя

ще поиска среща с премиера Бойко Борисов

и регионалния министър Лиляна Павлова, за да настоява да бъдат отпуснати средства за ремонт на участъка, който е вход на Лом. Около него живеят много хора и опасност за подобни трагедии ги дебне всеки ден. Преди месец друг тир излязъл от пътното платно и се забил в ограда на къща от дясната страна на пътя на същото място. За щастие, жертви нямало.
Жителите на ромската махала призоваха да бъдат взети спешни мерки и тежкотоварният трафик да бъде изнесен извън града. В противен случай заплашиха с протести. Цяла нощ собствениците на къщата, в която камионът се вряза, пазиха покъщнината си, защото едната стена на дома им е разрушена.

Загиналият мъж на тротоара е на 33 години. Той живее в квартала и всички го знаят като Зачи. Има жена и дете на 2-3 години. Общината

поема разходите за погребението

ще подпомогне и финансово семейството му, каза още кметът. Общината ще поеме и разходите за ремонт на къщата и оградата на Илия Валентинов, които тирът разруши с врязването си в тях. Междувременно стана ясно, че лидерът на "ДРОМ" Илия Илиев отива на място в Лом, за да подкрепи пострадалите при катастрофата с ТИР. От партията посочват, че ще окажат съдействие на пострадалите да получат обезщетение от държавата и ще поискат разследване на случая. "От централата на ПП "ДРОМ" се свързахме с жители от ромската махала, където е станал инцидентът, и ни споделиха информация, че там се случват много често подобни инциденти, заради лошата пътна мрежа. Ще окажем съдействие на пострадалите да получат обезщетение от държавата и ще поискаме пълно разследване на случая", посочиха от партията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай