Шествие в Струмяни за 3 март

Шествие в Струмяни за 3 март | StandartNews.com

Слънчевият 3 март в община Струмяни започна с вдигане на знамето на България и поднасяне на венци пред паметника на загиналите за свободата. Ритуалът по случай националния празник се състоя на площад „7-ми април" пред сградата на кметството. Мажоретките при СОУ „Св. Паисий Хилендарски" – с. Микрево поведоха шествието, в което се включиха стотици граждани и гости. венци и цветя пред паметника на загиналите в парка в село Микрево поднесоха кметът Емил Илиев, председателят на общинския съвет Кирил Укев, представители на институции, представители на политическите партии, на пенсионерските клубове, самодейци, граждани и деца. С минута мълчание всички почетоха паметта на героите.

„На 3 март 1878 бе направена онази първа политическа крачка, заради която дадоха живота си хиляди верни синове и дъщери на България. Този ден показа на българите, че жертвите от Априлското въстание не бяха напразно, че 15 хиляди доброволци, които загинаха, сражавайки се в Руско-турската освободителна война, не дадоха живота си напразно. Не дадоха живота си напразно знайните и незнайни синове на община Струмяни", заяви общинският кмет Емил Илиев.

Химнът на България постави началото на концерта-спектакъл с участието на рецитатори, танцьори и певци от училището, детските градини, ансамблите при читалищата в Илинденци, Струмяни и Микрево, Никудин и Игралище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай