Семейни жилища ще приютят деца от социалните домове в Стара Загора

Семейни жилища ще приютят деца от социалните домове в Стара Загора | StandartNews.com

Стара Загора. Скоро децата от сиропиталища в Казанлъшко, ще заменят казармените условия на с уюта на нови домове, близки до семейната среда. Три центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище отвориха врати официално днес в Града на розите. Новите сгради са в два от основните жилищни квартали на града, близо до училища, детски градини, здравни заведения, паркове.

Центровете са едноетажни с капацитет 14 деца от 3 до 18 годишна възраст. Всяка от сградите е достъпна и за трудноподвижни деца с физически недъзи, имат и обособен собствен двор. Защитеното жилище е на два етажа и в него ще бъдат настанени 8 младежи над 18 години. Монтиран е асансьор за осигуряване достъпността на втория етаж. Четирите сгради са проектирани, изпълнени и оборудвани с всички помещения, необходими за нормално функциониране - кухни, спални, трапезарии, бани, складове. Доставено е градинско обзавеждане за игри и почивка. В сградите има изградени системи за видеонаблюдение и пожароизвестителни системи.

Общата сума за построяването на сградите е малко над 2,3 млн. лв. По-голямата част средствата са осигурени от оперативната европрограма за регионално развитие, има и съфинансиране от държавния бюджет.

Новите социални жилища ще приемат първите си обитатели през февруари идната година, като до тогава трябва да бъде подбран и назначен е на персонала, който ще ги обслужва. В четирите сгради ще работят: лекар, медицински сестри, трудотерапевт, детегледачи, възпитатели и друг помощен персонал.

Лентата за официалното откриване на новите сгради прерязаха областният управител Димитринка Петрунова, кметът на Казанлък Галина Стоянова и омбудсманът Гинка Щерева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай