Село се вдига на бунт срещу ЕВН

Село се вдига на бунт срещу ЕВН | StandartNews.com

Стара Загора. Старозагорското с. Змейово се готви за бунт срещу своя доставчик на електроенергия ЕВН. „При всеки по-силен вятър хората остават без ток за часове, а понякога и с дни, както беше на 21 ноември – цялата нощ до късния след обяд", поясни кметът на селото Никола Пеев.

И днес /б.а. вторник/ токът е спрял за около час в ранния след обяд. „Хората, които се отопляват с ток, мръзнат – възрастни хора, деца, болни, и с право протестират", добави кметът. Според него причината за постоянното спиране на тока е много добре известна на електроразпределителното дружество.

Електропроводът минава през силно пресечена, открита местност и всеки по-силен вятър къса жиците, обясни Пеев. Според специалистите трасето се нуждае от сериозна профилактика, както през кошмарната зима 2007 г. с убийствен режим на тока. Оттогава обаче дежурството разчита единствено на аварийните бригади.

Кметът е изпратил официални жалби срещу нередовното електроснабдяване и на кмета на общината, и на областния управител. Хората го принудили да свика и общоселско събрание в сряда вечер, на което са поканили представител и на австрийската компания ЕВН – България, за да им обяснят в очите защо продължават спиранията на тока. „От ЕВН настояват да отложим срещата за по нататък, но на жителите на селото им свърши търпението и не искат да чакат", допълни кметът Пеев.

„Имаме сигнали и от други старозагорски села за проблеми в електроснабдяването", призна кметът на община Стара Загора Живко Тодоров. Затова и традиционната месечна среща на общинското ръководство с кметовете и кметските наместници на селата в сряда, е бил поканен представител на ЕВН, който ще отговаря на въпросите на хората от селото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай